Šumavská informační střediska obsadili plyšáci

27.10.2013 16:40

Informační střediska Správy NP a CHKO Šumava letos vydělala nejvíc peněz ve své historii. Turisty tu láká nové atraktivní zboží. Od tohoto týdne jsou zde navíc v prodeji nové plyšové hračky – třináct druhů zvířátek, které mají svůj domov na Šumavě. Správa šumavského parku také plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava.

Šumavská informační střediska obsadili plyšáci
Foto: NP Šumava
Popisek: Šumavská informační střediska obsadili plyšáci

Rekordní tržby za celou dobu své existence mají informační střediska, která provozuje Správa NP a CHKO Šumava. Zrekonstruované budovy, moderní vybavení informačních středisek, které odpovídá evropským trendům a zároveň vylepšená nabídka zboží, o které mají turisté skutečně zájem - meziroční tržby ve srovnání s loňským rokem narostly o 25 procent.

V červenci roku 2012 se na informačních střediscích utržilo 324 tisíc korun. Podobné to bylo o rok předtím. Letos už je to ale více než 428 tisíc korun.

„Marketingové oddělení Správy NP a CHKO Šumava si nechalo vyhotovit průzkum trhu a potřeb návštěvníků Šumavy, zároveň se inspirovalo v mnoha informačních střediscích v zahraničí a přichází s novou koncepcí, která je ušitá na míru nejfrekventovanějšímu návštěvníkovi, kterou je rodina s dětmi. Naší strategií je mít na pultech zboží, které táhne a potěší,“ vysvětluje důvody vyšších tržeb Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Nejvíc patrný je nárůst tržeb v Informačním středisku na Kvildě. Zdejší pracovníci utržili v červenci roku 2012 zhruba 98 tisíc korun. Podobně tomu bylo i v roce 2011. Letošní tržby činí téměř 176 tisíc korun. Navíc lze předpokládat, že tržby i nadále porostou, protože nabídka se neustále rozšiřuje. Novinkou, která je na pultech informačních středisek od tohoto týdne, je 13 druhů plyšových zvířat, která patří mezi původní šumavské druhy  - je to například rys, vlk, liška, ježek, netopýr. V nabídce je i dokonce plyšový tetřev.

„Sama jsem matkou dvou dětí a stejně jako moje děti, tak děti všech kolegyní na pracovišti jsou z plyšáků, které jsou opravdu věrnými kopiemi živých zvířat, úplně nadšené. Naše děti jsou i našimi prvními zákazníky,“ prozrazuje Petra Střelečková, vedoucí Oddělení informačních středisek a ekologické výchovy Správy NP a CHKO Šumava.

„Každý plyšák je navíc opatřený speciální kartičkou, která prozrazuje dětem, jak se zvíře jmenuje, kde a jak žije, jaké má stopy a mnoho dalších zajímavých informací. Spojujeme tak hru s výukou," dodává Petra Střelečková.

Tyto suvenýry budou obrovským lákadlem pro každého návštěvníka Šumavy.

„Atraktivní a zároveň edukativní zboží, v informačních střediscích na Šumavě léta nepochopitelně chybělo, přitom je to trend v každém informačním středisku ve všech národních parcích, které jsou opravdu orientovaní na návštěvníka. Každý si z národního parku chce přivézt suvenýr a něco na památku," Jiří Mánek

Vyšší tržby oproti předcházejícím letům, souvisí i s návštěvností v informačních střediscích, která během letoška vystoupala na historické maximum.

Více na: http://www.npsumava.cz/en/5692/9225/clanek/sumavska-informacni-strediska-zazila-behem-leta-nejvetsi-naval-turistu-ve-sve-historii/

Ekonomické oddělení Správy NP a CHKO Šumava eviduje narůstající tržby v nově zavedeném e-shopu. „Lidé mají největší zájem o trička s typicky šumavskými zvířaty, ale i o didaktické materiály jako jsou například určovací klíče, šumavská pexetria nebo sešity pro školáky,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností.

Správa NP a CHKO Šumava navíc plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava. „Do budoucna také chystáme založit malou manufakturu na výrobu atraktivního zboží z jeleního paroží. Zaměstnáme člověka a potěšíme turistu. Jeleních shozů máme dostatek z našich přezimovacích obůrek a výrobky z paroží se jistě stanou žádaným artiklem. Ať už to budou přívěsky, knoflíky, nebo otvíráky či kuchyňské náčiní" uzavírá Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…