Šumavská mozkovka podruhé...

22.12.2015 15:53

Utekl rok a je tu další kolo naší čtenářské soutěže o nejlepší popularizační odborný článek ze Šumavy.

Šumavská mozkovka podruhé...
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

A je to vlastně ročník první se vším všudy, protože autory textů pro první kolo vyzývala Správa NP Šumava sama, zatímco teprve letos jde o autory, kteří své příspěvky do soutěže poslali opravdu ze své vůle, a proto, že chtěli změřit své popularizační síly s ostatními.

Myslím, že skvělé je zjištění, že vedle múzy prozaické nad Šumavou poletuje i múza vědecká. Že je Šumava pořád atraktivní pro zkoumání přírodních jevů a nejen to, ale že toto zkoumání přináší i mnoho překvapení a odhalených tajemství. A ne náhodou se většina příspěvků, které se v letošní mozkovce objevily, týká lesa, vody a půdy. Už totiž dávno neplatí, že Šumavské lesy jsou smrkové stejnověké monokultury a rozhodně neplatí, že nám o sobě už nedokáží říci něco nového.

Mezi soutěžními texty najdeme zprávu o schopnostech gradace lýkožrouta smrkového kontrastující s následnými ústupy "kalamit", seznámíme se se skrytými pralesy s velmi starými smrky, zjistíme, že lesní půdy se vyvíjejí mnohem rychleji, než jsme se učili v základní škole, a že jejich vývoj řídí staré stromy. A také o tom, jak nám vymřela horská jezera díky imisím a jak se postupně a pomalu zotavují. Dozvíme se také, jaké vodní prostředí pro vodní živočichy nabízí Teplá Vltava a jak ji ovlivňuje lipenská nádrž.

Ale co se mi zdá nejdůležitější je to, že i vědci dokáží popsat svoji práci zajímavě a poučně, a že dokáží nejen sdělovat to, co potřebují sdělit, ale dokáží to formulovat tak, že i čtenář může být unesen a napjatý otázkou, kterou si pokládá, a lačně očekává výsledek...

Všem soutěžícím držím palce a Vám čtenářům přeji skvělý přírodovědecký zážitek!

Pavel Hubený
Ředitel Správy NP Šumava

Soutěžní články v pdf:

Šumavská mozkovka - Pravidla hlasování

Hlasovat je možné pro jediný článek, pouze jednou a to prostřednictvím internetových stránek www.npsumava.cz nebo zasláním hlasu poštou, prostřednictvím přiloženého hlasovacího lístku. Stačí jen na přiloženém odpovědním lístku označit článek, který se vám nejvíce líbil, a zaslat na adresu Správy NP Šumava.

Uzávěrka soutěže je 7. února 2016.

Slavnostní vyhlášení, na kterém vědec, jehož článek obdrží nejvíce hlasů, získá cenu Šumavská mozkovka, proběhne v pátek 12. února 2016. Zároveň bude vylosován jeden hlasující ze všech došlých hlasů, který získá bezplatné ubytování pro dvě osoby na víkend, tj. na dvě noci, v ubytovacím zařízení Správy NP Šumava na Kvildě v termínu dle vlastního výběru, v rámci možných volných termínů. Další dva vylosovaní získají věcné ceny.
O nejlepším popularizačním textu bude v doprovodném hlasování rozhodovat také odborná porota složená z pracovníků čtyř českých národních parků.

Hlasovat můžete:

  • buď na internetových stránkách www.npsumava.cz prostřednictvím e-mailu mozkovka2015@npsumava.cz

Na adresu soutěžního e-mailu napíšete jméno vámi vybraného autora a kontakty na Vás (jméno, adresa, e-mail, telefon). Do předmětu e-mailu vložte heslo Mozkovka 2015.

  • nebo zasláním hlasu pro vámi vybraný článek poštou

Stačí jen na přiloženém formuláři (součást tištěného časopisu Šumava) označit článek, který se vám nejvíce líbil, vložit jej do obálky, kterou označíte Šumavská mozkovka 2015 a zaslat na adresu Správa NP Šumava, 1. máje 260, 385 01 Vimperk.

Každý může hlasovat pouze jednou buď na internetu nebo poštou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…