Šumavská příroda je teď pro všechny své milovníky ON-LINE

04.09.2013 18:20

Na devíti atraktivních a turisticky nejnavštěvovanějších lokalitách Šumavy nechala Správa NP a CHKO Šumava rozmístit 9 fotopointů. Speciálně upravené a označené fotoaparáty každého turistu vyfotí, fotku pak najde na webových stránkách www.npsumava.cz. Zájem o ně je obrovský.

Šumavská příroda je teď pro všechny své milovníky ON-LINE
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Zapomenout si doma fotoaparát a vyrazit na Šumavu už nutně nemusí znamenat smutný návrat domů bez snímku z turisticky zajímavé lokality. Na zapomnětlivé, ale především na hravé turisty, myslí Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava - na Šumavě od tohoto týdne stojí devět speciálně upravených fotoaparátů, které turistu při dodržení jednoduchého postupu samy a zadarmo vyfotí.

„Fotopointy jsou na vytipovaných a turisticky velmi atraktivních místech NP Šumava. Vypadají trochu jako informační tabule, které lze obsluhovat stisknutím tlačítka samospouště. Jsou vždy viditelně označeny a najdete je na Kvildě, na Březníku, Poledníku, Plešném jezeře, na Bučině, Černé hoře, Rybárně, Antýglu a na Idině Pile pod Boubínským jezírkem,“ jmenuje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Turista pak bude mít možnost si snímek vyzvednout na stránkách www.npsumava.cz a dále se snímkem pracovat. „Snímek je možné okamžitě sdílet na sociální sítí facebook, uložit na počítač, odeslat mailem. Využíváme faktu, že se lidé na svých toulkách Šumavou chtějí bavit a stále více mají rádi moderní technologie. Naše fotopointy tak kloubí tři důležité fenomény – přírodu, hravost turistů a moderní technologie,“ doplňuje ředitel Mánek.

Rozmístění po celém území Národního parku Šumava zaručuje také snímání a sledování okolní jedinečné přírody. Pro správce parku to znamená i možnost sledovat on line návštěvnosti jednotlivých míst.

„Kdokoliv se na web přihlásí, ocitne se díky našim fotopointům okamžitě na Šumavě. Zjistí například jaké je na Šumavě počasí a kolik je tu stupňů. Web tak skrze hravé návštěvníky nabízí exkluzivní možnost - mít doma Šumavu ON-LINE,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Ovládání fotopointu je primitivní - pomocí 1 ovládacího prvku – tlačítka a dvou signalizačních diod s červenou a zelená barvou.

„Po přečtení instrukcí uživatel zkontroluje, zda svítí zelená dioda, která signalizuje, že fotopoint je schopen pořídit snímek,“ vysvětluje Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností.

Pokud je vše v pořádku zmáčkne uživatel zelené tlačítko na fotopointu a postaví se na vyznačené místo před jeho čelní stranou.

„Začne blikat červená dioda a po cca 10 sekundách je pořízen snímek,“ doplňuje náměstek Tomáš Fait. Tento jednoduchý návod je samozřejmě umístěný na všech fotopointech. Technici fotopointy rozmisťovali po území Národního parku Šumava postupně během celého srpna. V plné sestavě - 9 fotopointů fungují teprve jeden týden. Zájem turistů je ale nad očekávání velký. „Za tu krátkou dobu už se tu vyfotily čtyři tisíce lidí, téměř 1500 lidí si svou fotku nechalo poslat i na email,“ uvádí náměstek Fait.

Fotopointy jsou sice šumavskou novinkou, ale v zahraničí je to systém hojně používán v těch turisticky nejatraktivnějších místech jako je například Dachstein nebo lyžařská oblast Ski Amade nedaleko Innsbrucku. Právě tam našla Správa šumavského parku inspiraci.

Hlavní přínosy fotopointů:

zvýšení návštěvnosti webu www.npsumava.cz
podpora návštěvnosti významných oblastí NP a CHKO Šumava
rozšíření nabídky služeb poskytovaných návštěvníkům NP a CHKO Šumava
reklamní prostor NP Šumava - možno libovolně využít vkládání reklam národního parku do snímků (na připravované akce, novinky v NP, produkty e-shopu)
možno umístit loga reklamních partnerů do záběrů kamer
měření teploty a dalších parametrů v lokalitě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…