Sváteční vysílání ČRo nabídne Vánoce plné příběhů, pohádek, osobností i hudebních pokladů

15.12.2016 20:23

Vánoční vysílání Českého rozhlasu bude bohaté na premiéry, rozhovory se speciálními hosty, mimořádné seriály i hudební lahůdky. Na své si přijdou posluchači všech věkových kategorií, vysílání nabídne nejen tradiční sváteční pořady v premiérách, řadu pohádek, vánočních koled a hlubokých lidských příběhů, ale také jedinečný koncert kapely Tata Bojs a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Sváteční vysílání ČRo nabídne Vánoce plné příběhů, pohádek, osobností i hudebních pokladů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

O to, aby byly Vánoce nejen šťastné, ale také opravdu veselé, se postará vzpomínkový seriál věnovaný legendární nealkoholické vinárně U Pavouka, ve které byl před padesáti lety slavnostně ohlášen objev pozůstalosti Járy Cimrmana.

Štědrý večer na Radiožurnálu bude patřit hned dvěma koncertům - kapele Tata Bojs v unikátním spojení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a charitativnímu koncertu Světlušky.

Stanice také uvede několik mimořádných seriálů, posluchači uslyší v rámci Příběhů Radiožurnálu příběh Martiny, která přišla o zrak a snaží se najít práci, pětidílný vzpomínkový seriál se bude věnovat fenoménu nealkoholické vinárny U Pavouka, kde byl před Vánocemi roku 1966 slavnostně ohlášen objev pozůstalosti českého génia Járy Cimrmana a speciálními vánočními hosty v netradičním čase 14 hodin budou mimo jiné španělský operní pěvec José Carreras nebo česká legenda Vlasta Chramostová. V rámci šestnácti nejzajímavějších příběhů roku 2016 uslyší posluchači příběh Usaina Bolta, Donalda Trumpa, Karla Gotta, Marka Dalíka či Dalajlamy. Pro posluchače je připraveno také sedm příběhů velkých vánočních hitů.

Vánoce plné příběhů čekají na posluchače také na stanici Plus, která odvysílá Příběhy vědy, ve kterých se bude věnovat například dobývání Marsu Evropany, příběhu české turbíny SETUR, největšímu teleskopu světa „Boží oko“ v Číně anebo osudům britské vědy po Brexitu. Na každý sváteční den chystá Barbora Tachecí nejdelší interview v českém éteru Osobnost Plus. Mezi svátečními hosty budou Magda Vašáryová, Jan Sokol či Ondřej Vetchý. Ke svátečním obědům nabídne Plus speciální četbu z knihy Hvězdné hodiny lidstva od Stefana Zweiga, chybět nebudou ani vánoční dokumenty. 26. prosince Plus odvysílá živě projev prezidenta ČR Miloše Zemana a zároveň nabídne speciál o tradici vánočních a novoročních prezidentských projevů.

Naše sváteční nabídka je tak pestrá, že si v ní každý posluchač najde to své: ať už preferuje mluvené slovo čtené či dramatizované nebo jakýkoli hudební žánr. Jen těch vánočních koncertů z nabídky Evropské vysílací unie, které Vltava rozprostřela do několika dnů! Těch pohádek a příběhů na Dvojce i na Junioru! Ale nechtěla bych zapomenout na důležitý fakt: v rozhlasu chceme být našim posluchačům i ve sváteční čas dobrými a příjemnými společníky. Nejde pouze o to, abychom vystavěli dokonalé sváteční schéma, ale aby z vysílání někdo k lidem vlídně hovořil a sdílel s nimi tu kouzelnou atmosféru. To budou naši moderátoři a hlasatelé, kteří budou i o svátcích ve studiích u mikrofonů ve snaze být posluchačům tak blízko, jak to jen po rozhlasových vlnách jde,“ uvedla ředitelka Programu ČRo Eva Hazdrová-Kopecká.

Letošní vánoční vysílání Českého rozhlasu Dvojka bude plné pohody, koled, vyprávění a pohádek. A hned ta první bude premiérová, vyprávění O pradědečkovi a loveckém zámečku začne 24. prosince krátce po 13. hodině. Štědrý podvečer s Romanem Víškem odstartuje v 16.00 hodin. Tříhodinové pásmo nabídne setkání s Dismančaty, zavede nás do Podkrkonoší nebo za tvůrci křišťálového betlému. Na Boží hod vánoční je připravena premiérová pohádka Koláčky pro Peggy, vánoční vyprávění o ochotnických hercích z Vysokého nad Jizerou a premiéra cyklu Dobrá vůle o podivuhodné rodině šesti sourozenců. Večerní čas vyplní první díl dvoudílné rozhlasové hry na motivy detektivního románu Josephine Teyové Skandál v Milfordu. Druhý díl uvede na Druhý svátek vánoční.

Kulturní stanice Vltava nabídne přímo na Štědrý den premiéru rozhlasové adaptace slavné tragikomedie Tennesseeho Williamse Skleněný zvěřinec s Vilmou Cibulkovou v hlavní roli. Během celého dne se mohou posluchači těšit také na další hry, četbu i rozhovory, na záznamy vánočních koncertů z několika evropských zemí, na speciální vydání swingového pořadu Ondřeje Havelky a Pavla Klikara, pro příznivce mladého jazzu tu bude záznam koncertu Concept Art Orchestra z prosince letošního roku s hostem Danem Bártou. Posluchačům, kteří se z nejrůznějších důvodů nevydají na půlnoční mši, umožní Vltava její prožití prostřednictvím přímého přenosu z kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze, a stejně tak nabídne pravidelnou nedělní bohoslužbu v 9 hodin na Boží hod vánoční. Na Štěpána zazní úderem 20. hodiny první tóny výjimečného záznamu Bachova Vánočního oratoria s Václavem Luksem a barokními soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 z 20. prosince tohoto roku. Vysílání nabídne také záznam Dvořákovského symfonického programu na letním festivalu v Lucernu s rozhovorem s dirigentem Bernardem Haitinkem a následně 27. prosince záznam letošního českokrumlovského pěveckého recitálu světoznámého peruánského tenoristy Juana Diega Flóreze.

Štědrovečerní ambientní zklidnění nabídne na Radiu Wave Tichá noc s Jardou Petříkem, posluchači se mohou těšit také na mimořádné vydání Liberatury s autorským čtením Marka Šindelky, soutěžní speciál Casablanca a řadu vánočních reportáží a publicistiky – například z pardubické věznice s mladým vrahem a s kaplanem O vině, trestu a odpuštění. Výběr z Radio Wave Live Sessions pak nabídne Sváteční Stage I a II.

Český rozhlas nezapomene o Vánocích ani na své nejmladší posluchače. Rádio Junior uvede o vánočních prázdninách šest pohádkových premiér a zároveň dvě premiérové sci-fi četby na pokračování: Vladana a Prasopes a Planeta Smaragdových očí. Vánoční schéma stanice pro nejmladší posluchače se také vrátí k seriálu Vánoce doma i ve světě, který představuje vánočními zvyky v různých zemích. Speciálním vánočním dárkem pro posluchače bude zbrusu nový hudební pořad – Vánoční diskotéka Rádia Junior.

Tradiční české vánoce a zvyky představí posluchačům v zahraničí Rádio Praha, jehož redakce odvysílají zajímavosti o tom, jak prožívají vánoční svátky cizinci v Česku, zabrousí do české vánoční kuchyně a nabídne Rybovu mši nebo koledy s průvodním slovem. 

Tradiční české vánoce a zvyky představí posluchačům v zahraničí Rádio Praha, jehož redakce odvysílají zajímavosti o tom, jak prožívají vánoční svátky cizinci v Česku, zabrousí do české vánoční kuchyně a nabídne Rybovu mši nebo koledy s průvodním slovem. 

Pohádky regionálních i dětských autorů, rozhovory se zajímavými osobnostmi, několik vánočních koncertů a mnoho dalšího nabídnou ve svém svátečním vysílání jednotlivé regionální stanice.

„Posluchačům nabídneme o svátcích řadu tematicky laděných pořadů, rozhovory se zajímavými osobnostmi, rozhlasové hry a lidová vyprávění. Chybět samozřejmě nebudou ani mimořádná vydání oblíbených pořadů, pohádky, koledy a koncerty. Posluchače z éteru pozdraví známé osobnosti a připravena je řada rozhovorů nejen na téma svátků v regionech,“ uvedl Ředitel Regionálního vysílání ČRo Jan Menger.

Společné večerní vysílání regionálních stanic nabídne na Štědrý den i na Boží hod vánoční od 20 hodin speciální vydání oblíbeného pořadu Pochoutky – hosty budou Jiřina Bohdalová s Jiřím Strachem a Iva Janžurová se Sabinou Remundovou. Na všechny tři vánoční dny budou připravena zvláštní vydání pořadu Divadlo pro vaše uši a i o Vánocích si posluchači mohou popovídat od 23 hodin v živě vysílaném kontaktním pořadu Noční linka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…