Svatého Valentýna můžete v Pardubickém kraji oslavit darováním krve

10.02.2015 12:30

Oslavit svatého Valentýna darováním nejcennější životní tekutiny. Každý zájemce starší 18 let má i v letošním roce tuto možnost hned na třech pracovištích Nemocnice Pardubického kraje. Akce zaměřené na nábor nových dárců krve se v předvečer svátku zamilovaných budou konat v Pardubické, Orlickoústecké a Svitavské nemocnici.

Svatého Valentýna můžete v Pardubickém kraji oslavit darováním krve
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kapačka s krví

„Jsem rád, že v dnešní společnosti je stále mnoho lidí ochotných dělat něco užitečného a smysluplného. Při akcích ke svátku svatého Valentýna se to každoročně ukazuje. Je potěšitelné vidět, že jde zejména o mladou generaci. Věřím, že i letos se jich najde opět hodně. Velmi bych si přál, aby ve svém úsilí a snaze pomoci druhým vytrvali a aby se z nich stali pravidelní dárci krve,“ prohlásil první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.

 

Akce „Kdo miluje, daruje krev“ na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice se uskuteční v pátek 13. února od 7.00 do 10.00 hodin. Ve stejný den se bude konat Valentýnské darování krve na hematologicko-transfuzním oddělení Svitavské nemocnice, příjem dárců bude od 6.30 do 9.30 hodin. Valentýnské odběry krve na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice mají dvoudenní podobu, budou probíhat ve čtvrtek 12. února a v pátek 13. února vždy od 7.00 do 11.00 hodin.

 

Orlickoústecká nemocnice


Akce „Kdo miluje, daruje krev“ na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice má dlouholetou tradici. Letos se uskuteční již podeváté.


„Na Orlickoústecku máme skvělé dárce, ochotné kdykoliv přijít bezplatně darovat krev. Jsem na ně hrdý. Smyslem této akce je upozornit na nezbytnost transfuzí v současné medicíně a především přesvědčit o smyslu bezplatného dárcovství mladou generaci, aby nám neutíkala z nemocnic, kde je potřebujeme, do komerčních odběrových center. Za rok nás čeká již jubilejní 10. ročník Valentýnského darování krve a jsem rád, že se před několika lety k nám připojila také Pardubická nemocnice. Byla to předzvěst spolupráce, kterou nyní budeme plně rozvíjet v rámci Nemocnice Pardubického kraje,“ uvedl ředitel a primář hematologickotransfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček.


Valentýnské Odběry krve v Orlickoústecké nemocnici se tradičně konají pod záštitou senátora Petra Šilara. „Dárcovská akce ´Kdo miluje, daruje krev´ patří mezi ty aktivity, které rád už několik let podporuji. Mladší generaci nabídne prostor k tomu, aby pochopila a také na vlastní kůži pocítila, že je přirozené nejenom brát, ale i dávat. Být tady jeden pro druhého,“ řekl senátor Šilar, který se akce v Orlickoústecké nemocnici pravidelně účastní.


Prvodárci v Ústí nad Orlicí budou již tradičně obdarováni drobnými upomínkovými předměty z dílen Domova pod hradem Žampach. Na občerstvení se letos podílí Choceňská mlékárna, která dárcům krve nabídne své jogurty, a koláče doveze obchodní družstvo Konzum.


Pardubická nemocnice


Valentýnské odběry krve na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice mají před sebou čtvrté pokračování. „V současnosti nemáme nedostatek krve a jejich dárců. Přesto vítáme každou možnost k rozšíření dárcovské základny. Při Valentýnských odběrech se to v minulých letech dařilo, vždy přišlo hodně nových dárců. Věřím, že zájem veřejnosti bude i letos. Zejména z řad mladé generace, u níž je největší perspektiva do budoucna,“ řekla primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová.


Akce se již tradičně koná pod záštitou místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horské a prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje zodpovědného za zdravotnictví Romana Línka.


„Dárců krve si velmi vážím. Při minulých ročnících bylo velmi krásné vidět, že je mezi námi stále hodně lidí, kterým není lhostejný osud druhých. Darování krve je velmi ušlechtilým činem. Je symbolické přijít na odběr v předvečer svátku svatého Valentýna a projevit lásku k druhému. Proto od začátku tuto akci podporuji a těší mě, že se z ní stala tradice,“ řekla senátorka Horská.


Již tradičně si účastníci Valentýnských odběrů neodnesou jen dobrý pocit z darování krve. Děti ze Základní školy a Praktické školy Svítání opět pro prvodárce v Pardubické nemocnici připravily ručně vyráběné dárky jako památku na první odběr. Pro každého dárce bude na transfuzním oddělení připraveno sladké občerstvení z cukrárny hypermarketu Globus. A stejně jako v minulých třech letech budou na závěr Valentýnských odběrů krve ještě všichni prvodárci zařazeni do slosování. Jeden z nich se může těšit v duchu názvu této akce na romantickou večeři pro dva v pardubickém Restaurantu U Dvou Kohoutků.


Svitavská nemocnice


Tradiční akci ke dni svatého Valentýna pořádají rovněž na hematologicko-transfuzním oddělení Svitavské nemocnice. „V pátek se ´šťastnou´ třináctkou v datu můžete darovat krev z lásky. Přijít darovat krev mohou lidé samostatně nebo v párech,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Svitavské nemocnice Markéta Nemšovská.


Valentýnské dárcovství párů bude oceněno kytičkou a malým šampaňským. Prvodárci v rámci této páteční akce obdrží krásné tričko. A odměnu připravily i děti z partnerské školy, které pro dárce namalovaly srdíčka. „V případě zájmu o informace o dárcovství krve může kdokoliv využít e-mailovou adresu hto@nemsy.cz,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemšovská.


Kdo může darovat krev


Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti, opakovaní dárci i legitimaci dárce krve. Všechna potřebná vyšetření budou provedena zdarma bezprostředně před odběrem.


24 hodin před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, na kterou člověk není zvyklý. Na druhou stranu se nedoporučuje dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …