Svátek ledového a slámového vína IceWine du Monde – prestižní vzorky vín ochutnají v Lednici i návštěvníci

25.06.2014 13:23

(Praha, 25. června) O posledním srpnovém víkendu se v prostorách zámku Lednice uskuteční čtvrtý ročník soutěže Světového dne ledového vína – IceWine du Monde 2014. Mezinárodní soutěže ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se i letos zúčastní desítky vinařů z několika zemí. Odbornou část soutěže, která získala mezinárodní renomé i díky přísným pravidlům pro soutěžící vzorky, doplní víkendový Oper Air Festival v prostorách anglického parku zámku Lednice na Moravě.

Svátek ledového a slámového vína IceWine du Monde – prestižní vzorky vín ochutnají v Lednici i návštěvníci
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Vzorky vín lze do odborné části soutěže přihlásit až do 8. srpna 2014, v současné době jsou již přihlášeny desítky vzorků z Rakouska, Kanady, Chorvatska, Německa, Švýcarska, Slovenska i České republiky. „Ledová a slámová vína jsou vyráběna specifickými metodami pouze v zemích, které mají klimaticky odpovídající podmínky.

Obsah zbytkového cukru musí být u všech předkládaných vzorků minimálně 45 g/l, pocházet musejí z ucelené šarže nejméně 100 l a nelze akceptovat vína dolihovaná. Statut soutěže zaručuje, že všechny přihlášené vzorky splňují vysoký standard“,představuje soutěž její prezident Ing. Jakub Šebesta.

Slavnostní vyhlášení a zakončení odborné části čtvrtého ročníku se uskuteční v reprezentativních prostorách rytířského a loveckého sálu zámku Lednice, soutěž se i letos bude konat pod záštitou Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Velké zlaté medaile souteže získala v roce 2013 vína z Vinařství Josef Valihrach s.r.o. a Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.

„Mezinárodní soutěž ledových, slámových a ostatních sladkých vín IceWine du Monde je pro Českou centrálu cestovního ruchu příležitostí pro představení nejen celého Lednicko-valtického areálu zařazeného na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale i ostatních turistických cílů jižní Moravy. Gastrofestivaly určené široké veřejnosti zažívají velký boom, snoubení vzorků soutěžních vín s vybranými regionálními specialitami bude jistě dobrým důvodem, proč o víkendu zavítat právě na Open Air Festival, který bude pro veřejnost připraven na Čestném nádvoří zámku Lednice v plenéru přilehlého zámeckého parku“, dodává k doprovodnému programu generální ředitel agentury CzechTourism Ing. Rostislav Vondruška.

Open Air Festival, který bude během soboty a neděle přístupný všem návštěvníkům zdarma bude zahrnovat kromě možnosti degustace soutěžních vín gastroshow kapitána kuchařského týmu Československého svazu kuchařů a šéfkuchaře restaurace Aureole umístěné v 27. patře pražského mrakodrapu na Pankráci Jiřího Krále. Pro diváky jsou připraveny hudební vystoupení souboru Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou, Janka Ledeckého či muzikálové vystoupení „Rebelové rokenrolu“ i ukázky šermířského umění, či vědomostní a dovednostní soutěže, které bude možno absolvovat v celém areálu zámeckého parku.

Po degustaci vín, holandských, slovenských i moravských sýru bude možné své zážitky z návštěvy 4. ročníku IceWine du Monde zvěčnit v dobovém fotoateliéru. Připraven je i doprovodný program pro dětské diváky, kteří budou o degustační část Open Air Festivalu ochuzeny.

IceWine du Monde 29. 8. – 31. 8. 2014, zámek Lednice na Moravě

www.icewine-du-monde.com

Ledové víno

Ledové víno se vyrábí z hroznu, které byly sklizeny při teplotách -7°C a nižších. Jedná se o typ vína s přívlastkem, které má charakteristické aroma, nižší obsah alkoholu (8-9%) a vysoký zbytek cukru.

Hrozny na výrobu ledového vína se sklízí při velmi nízkých teplotách, které jsou stanoveny zákonem. V průběhu sklizně a zpracování hroznu se musí postupovat tak, aby nedošlo k rozmrznutí před jejich vylisováním.

Slámové víno

Jedná se o přívlastková vína, pro která je typický vysoký zbytek přírodního cukru a nižší obsah alkoholu. K výrobě slámového vína se používají vyzrálé hrozny, které se sklízejí na přelomu října a listopadu. Po částečném odpaření vody jsou hrozny po dobu 3 měsíců umístěny na slámě, rákosu nebo volně zavěšeny ve větraném prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…