Svaz měst a obcí: Situace s poplatky za půdu je přes navrhované změny stále tíživá

16.02.2016 14:08

Svaz měst a obcí ČR dlouhodobě prosazuje a podporuje změny v zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu. Poplatek za půdu při stavbě rodinných domů a veřejně prospěšných staveb by totiž neměl být pro stavebníka likvidační. Přestože v případě rodinných domů dochází k jakési dohodě, pro veřejně prospěšné stavby se zatím se změnou neuvažuje. Přes veškeré snahy zabránit neúměrnému navyšování cen staveb a zatěžování obecních rozpočtů není Ministerstvo životního prostředí ochotno argumenty přijmout.

Svaz měst a obcí: Situace s poplatky za půdu je přes navrhované změny stále tíživá
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

„Je bez diskuze, že zemědělský půdní fond musíme chránit, domníváme se však, že loňská novela byla spíše fiskálního a ne ochranného charakteru,“ říká místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal a dodává: „Občany a obce je nutné vychovávat k ochraně půdy a k environmentálnímu uvážení, což dle názoru Svazu přináší pozměňovací návrh načtený dnes, při druhém čtení novely tohoto zákona.“

Podle tohoto pozměňovacího návrhu by v zastavěném území (intravilánu) nebyly poplatky za výstavbu na zemědělské půdě vůbec stanovovány a za vynětí by se tedy neplatilo. Při výstavbě na zastavitelných plochách by se pak poplatek stanovil pouze dle bonity půdy, tedy bez násobení tzv. ekologickou váhou vlivu (chráněná krajinná oblast, chráněné ložiskové území). Poplatek by se díky tomu až desetinásobně snížil, což by znamenalo odstranění vysokých odvodů mnohdy v řádu statisíců korun v rámci odnětí zemědělské půdy pro individuální výstavby rodinných domů. A v řádu až milionů korun za odnětí zemědělské půdy pro výstavbu veřejně prospěšných budov. Obcím by se tedy snížily náklady na výstavbu veřejně prospěšných staveb, jakými jsou školy, školky, domovy pro seniory a další. Ušetřené peníze by mohly použít v jiných oblastech života obce (podpora spolků aj.) či na financování dalších potřebných akcí (opravy chodníků, silnic, veřejného osvětlení aj.).

„Města a obce nemají na rozdíl od soukromých investorů možnost vybrat si lokalitu, kde stavět. Limituje je katastrální území, které se však mnohdy celé nachází nejen na bonitní půdě, ale i jinak chráněném území,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl. 

V případě postupu dle uvedeného pozměňujícího návrhu budou stavebníci z řad obcí i občanů daleko více motivováni k uvážení, zda stavbu realizovat na zastavitelné ploše a vystavit se tak povinnosti platit odvody za vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu, či využít pozemků (či budov) v zastavěném území obce, kde však nebude poplatek stanovován. Jedná se tedy o jistou formu environmentálního přístupu vyvažující ryze fiskální zájmy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…