Svaz průmyslu: Ekonomice se daří, firmy chtějí investovat

18.05.2016 11:52

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí 2016 v porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,5 %, v meziročním srovnání o 3,1 %. Je to velice pozitivní výsledek, který překonal naše očekávání, zejména ve světle poklesu stavebnictví a odeznění některých jednorázových faktorů v prvním čtvrtletí.

Svaz průmyslu: Ekonomice se daří, firmy chtějí investovat
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Podle ČSÚ za růstem stály všechny složky poptávky – jak domácí spotřeba, tak investice a zahraniční obchod. Delší dobu jsou pozitivní i očekávání domácností, včetně růstu mezd a zaměstnanosti, a přispívají ke klíčovému významu stabilizační složky poptávky domácností.

Naplňuje se očekávaný růst investic a zahraničního obchodu. Potvrzuje to i průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), podle něhož firmy chtějí nadále investovat. „Investiční aktivita by podle naší predikce měla dále růst. Firmy ovšem navazují na silnější základnu podpořenou strukturálními fondy a efekt meziročních nárůstů obnovy fixního kapitálu je také o něco menší. Stále však mluvíme o kladných hodnotách,“ uvedl analytik SP ČR Václav Franče.

Jedná se o první odhad růstu HDP, který může být revidován oběma směry. „Pokud by se odhad potvrdil, obavy z výrazně slabšího růstu pro tento rok v porovnání s rekordním loňským růstem by se mírně rozptýlily,“ uvedl Václav Franče. SP ČR pro tento rok nadále očekává růst ekonomiky ČR o 2,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…