Svaz průmyslu: Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v České republice vzrostou o 2,4 procenta

27.01.2016 21:10

Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v České republice, jehož jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,4 procenta. Vyplývá to z šetření mezi členskými nefinančními podniky Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), uskutečněném společně s Českou národní bankou (ČNB) na sklonku loňského roku.

Svaz průmyslu: Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v České republice vzrostou o 2,4 procenta
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Zjištění vychází z prvních výsledků prozatím uzavřených kolektivních smluv a z dosavadních vyjednávání o mzdách v jednotlivých podnicích. Kolektivní vyjednávání v řadě podniků stále ještě probíhají.

Vedle zvýšení mezd některé firmy budou letos své zaměstnance motivovat i ve formě benefitů. Některé kolektivní smlouvy obsahují dokonce ujednání, že mzdy se budou zvyšovat v návaznosti na lepší hospodářské výsledky, u některých firem je ve smlouvách zmíněna inflace.

Závěry šetření naznačují očekávání podniků, že mzdy v letošním roce v závislosti na jejich kondici porostou.
Podle zjištění SP ČR řada průmyslových podniků navýšila mzdy již v závěru roku 2015. Podle odhadů SP ČR lze finální číslo růstu mezd za celý loňský rok čekat vyšší než 2 procenta.

Výsledné číslo růstu mezd a zjištění SP ČR jsou průsečíkem výstupů z dosavadních kolektivních smluv, které však neodráží mnohdy výrazně odlišnou situaci v jednotlivých oborech a individuální situaci v konkrétních firmách.

Šetření SP ČR a ČNB ohledně mzdových očekávání podnikatelské sféry rozšiřuje dosavadní pravidelná čtvrtletní šetření s cílem získat bližší informace o výsledcích kolektivních vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…