Svaz průmyslu: Pokud EU udělí Číně status tržní ekonomiky, může to znamenat výhodnější pozici čínských dovozců na evropském trhu

21.12.2015 14:32

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes vydává první stanovisko k případnému udělení statusu tržního hospodářství Číně. Evropská unie, tak jako další členové Světové obchodní organizace (WTO), se musí rozhodnout, zda Číně v prosinci 2016 udělí status tržní ekonomiky.

Svaz průmyslu: Pokud EU udělí Číně status tržní ekonomiky, může to znamenat výhodnější pozici čínských dovozců na evropském trhu
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Čína je druhým největším obchodním partnerem Evropské unie, hned po USA. V roce 2013 tvořil obchod s Čínou v hodnotě 428,39 mld. EUR 12,5 % celkového objemu obchodu EU. Obchodní deficit EU s Čínou dosáhl 131,79 mld. EUR. Český vývoz do Číny činil v roce 2014 1,54 mld. EUR, dovoz z Číny dosáhl výše 13,03 mld. EUR.

Čína je náš stále významnější obchodní partner, udělení statusu by bylo logickým završením jejího patnáctiletého členství ve WTO, ale jeho přijetí bude také spojeno s vysokými riziky pro klíčová odvětví průmyslu v Evropě.

„Čína o status tržního hospodářství usiluje již velmi dlouho, a pokud ho obdrží, bude se jednat o zlomový okamžik v ekonomických, ale i v politických vztazích obou regionů. Změna statusu se projeví zejména v oblasti antidumpingových řízení. Pokud EU Číně status udělí, sníží tím i svou možnost obrany antidumpingovými opatřeními. To může znamenat výhodnější pozici čínských dovozců na evropském trhu.“ říká ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

V souvislosti s probíhající debatou k udělení statusu tržního hospodářství Číně se SP ČR koncem října obrátil na členskou základnu a na některé spřátelené české exportéry s anketou, která měla za úkol zjistit názory a postoje odborné veřejnosti k tomuto tématu. Z ankety vyplynulo, že nadpoloviční většina respondentů se přiklání k tomu status Číně udělit. Mezi těmi členy Svazu průmyslu a dopravy, kteří se průzkumu zúčastnili, byl rozdíl v poměru 60 ku 40 procentům na straně přidělení statusu.

Na otázku, jaký by měl být oficiální postoj České republiky k udělení statusu, někteří z respondentů odpověděli, že by ČR měla především akceptovat realitu stále větší liberalizace světového obchodu, jehož je Čína nedílnou součástí. Na druhé straně argumentu, podle zkušeností jiných respondentů, však nefungují v Číně standardní principy běžné v tržních ekonomikách a Čína tak nebude v dohledné době tržním hospodářstvím, ať jí bude status udělen nebo ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …