Svaz průmyslu: Růst HDP je slušný, vezmeme-li v úvahu, že letošní rok je pro průmysl obtížný

03.12.2016 9:10

Včerejší druhý odhad HDP potvrdil, že ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 % z 2,6 %. Přidaná hodnota rostla o 1,6 %. Ekonomiku táhla zejména spotřeba domácností (příspěvek 1,3 procentního bodu), částečně i čistý export. Slabé zůstávají investice.

Svaz průmyslu: Růst HDP je slušný, vezmeme-li v úvahu, že letošní rok je pro průmysl obtížný
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Struktura růstu zůstává podobná jako ve druhém čtvrtletí. Na nabídkové straně ekonomiku táhl zejména zpracovatelský průmysl s meziročním růstem o 3,9 %. To je slušný růst vezmeme-li v úvahu, že letošní rok je pro průmysl obtížný - musí překonávat vysokou srovnávací základnu z minulého roku a nemůže tolik spoléhat na podporu z EU fondů jako loni. Navíc produkce rostla ve třetím čtvrtletí meziročně jen o 0,9 %, což ukazuje, že průmyslové firmy zvyšují efektivitu výroby,“ říká analytik SP ČR Václav Franče.

Nadále očekáváme letos růst ekonomiky o 2,5 % a příští rok počítáme s mírným zrychlením na 2,7 %. Podobné odhady mají i ostatní instituce. V nedávném kolokviu MF byl průměrný odhad na letošní rok 2,5 % a na příští rok 2,6 %.

Komentáře SP ČR k vývoji růstu HDP:
  • Na poptávkové straně ekonomiku táhne zejména spotřeba domácností kvůli slušnému růstu reálných mezd (cca o 4 %) a dobré situaci na trhu práce.

  • Investice zůstávají slabé, byť oproti druhému čtvrtletí se investiční aktivita oživila (mezikvartální růst investic do fixního kapitálu o 2,5 %). Meziročně ale zůstávají investice pod úrovní minulého roku (meziroční pokles investic do fixního kapitálu o 2,3 %), což je dáno jednak intenzivním dočerpáváním minulého programovacího období a také pomalým rozjezdem nového programovacího období. K tomu se přidávají problémy s pomalým povolovacím řízením. To, že firmy plánují pokračovat v investicích, ukazuje naše šetření s ČNB mezi nefinančními podniky.

  • Mezikvartálně mírně poklesly exporty, na což ukazovala už měsíční data, ale podobně rychle klesal i import (druhý měsíc v řadě), takže z pohledu bilance je vše v pořádku. Čistý export přispěl k růstu 0,4 procentního bodu.

Detailnější pohled SP ČR na ekonomickou situaci naleznete zde: http://www.spcr.cz/muze-vas-zajimat/ekonomika-v-cislech/10315-ekonomika-pokracuje-v-rustu-ale-investicni-aktivita-je-slaba

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…