Svaz průmyslu: Tripartita přinesla řadu rozporů a jednala o neřešených problémech

15.12.2015 9:10

V rámci včerejšího jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) odmítl Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské svazy a asociace nesouhlas s tím, aby v současné době byl podán návrh na ratifikaci úmluvy Mezinárodní organizace práce o stanovení minimálních mezd.

Svaz průmyslu: Tripartita přinesla řadu rozporů a jednala o neřešených problémech
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Hlavním důvodem pro odložení ratifikace Úmluvy č. 131 je, aby byl nejprve stanoven mechanismus pro zvyšování minimální mzdy, aby její výše byla předvídatelná, což zaměstnavatelé zdůrazňovali i při letošních jednáních o výši minimální mzdy. „Podpoříme ratifikaci ve chvíli, kdy budeme znát mechanismus stanovení minimální mzdy v ČR,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Posláním Úmluvy je zabezpečit minimální mzdový standard zejména v zemích rozvojového světa. Většina zemí EU Úmluvu dosud neratifikovala, jde například o země V4, silné ekonomiky jako Německo, skandinávské státy, Rakousko, Belgie a další země.). ČR po dlouhé době navrhuje ratifikaci tří Úmluv, kromě této Úmluvu č. 183 o ochraně mateřství (2000) a Úmluvu č. 154 o podpoře kolektivního vyjednávání (1981), proti jejichž ratifikaci nemá Svaz průmyslu a dopravy ČR výhrady.

Rozpory se projevily mezi zástupci zaměstnavatelů a odboráři v případě řešení situace ve zdravotnictví. Předložená zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR podle zaměstnavatelů nezachycuje komplexně aktuální stav,jde převážně o popis vybraných segmentů. Shoda nastala pouze v tom, že se situace musí řešit, přispět by k tomu měl společný expertní tým.

Problematická byla oblast trhu práce, kdy Svaz průmyslu a dopravy ČR požadoval urychleně řešení pro získání zaměstnanců z Ukrajiny k vykrytí poptávky po definovaných a chybějících profesích (tzv. skupina „B“). Svaz průmyslu a dopravy ČR je připraven podílet se na výběru firem, profesí, zaměstnanců, tak aby byly garantovány odpovídající mzdy a eliminována bezpečnostní rizika.

Současně Svaz požaduje realizaci opatření dlouhodobého charakteru, která by měla předcházet nezaměstnanosti. Týkající se počátečního vzdělávacího systému, jde i o regulaci středních a vysokých škol ve vztahu k oborům, které nemají dlouhodobou poptávku po absolventech.

Tripartita řešila i propouštění horníků v OKD. Na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR bude v úterý 15. 12. zasedat skupina, která se zaměří na řešení tohoto problému. Součástí je i podpora investic v Moravskoslezském kraji. V parlamentu je nyní zákon o předčasném důchodu, což by pomohlo vyřešit cca 2 tisíce pracovníků v roce 2016.

Svaz průmyslu a dopravy ČR zastává pozici, že při dnešních cenách uhlí je zřejmé, že OKD v současné podobě nemůže přežít. Podle něho dotovat firmu, která je dlouhodobě hluboce ztrátová, nemá smysl. Co ale smysl má, je věcná analýza, jaká část OKD je zdravá, tedy jaké šachty by mohly pokračovat v těžbě při dnešních cenách. Situaci by měla věcně posoudit expertní skupina a dát vládě varianty včetně jejich dopadů do veřejných rozpočtů. „Doporučuji vypracování technické a právní analýzy. Těžbu nemůžeme jen tak vypnout,“ upozornil Jan Rafaj.

Stát by měl zároveň okamžitě zahájit přípravu plánu, jak pomoci propouštěným horníkům. Svaz vychází z toho, že nestačí pouze schválit předčasné důchody pro horníky.„Připravte dostatek pracovníků na úřadech práce,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Podle něho by stát měl usnadnit nalezení práce těm horníkům, kteří jsou stále práceschopní, a měl by do Moravskoslezského kraje přitáhnout další investory. Doporučuje rovněž vypracovat plán restrukturalizace Karvinska, které bude končící těžbou nejvíce strukturálně poškozené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…