Svaz průmyslu a dopravy apeluje na vládu, aby zachovala karenční lhůtu

18.04.2016 16:20

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a další zaměstnavatelské a svazy a asociace apelují na vládu, aby na dnešním jednání nepodpořila zrušení karenční lhůty a tedy obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Téma je součástí projednávaného senátní návrhu na změnu zákoníku práce.

Svaz průmyslu a dopravy apeluje na vládu, aby zachovala karenční lhůtu
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Zaměstnavatelé vycházejí z dohody s vládou, že zrušení karenční doby bude zavedeno do praxe jen za předpokladu, že se na tomto kroku dohodnou všechny tři strany sociálního dialogu. Jak vyplývá z šetření SP ČR mezi jeho členskými firmami, až 80 % z nich považuje současný stav za vyhovující. Firmy se obávají, že pokud se obnoví výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci, dojde mezi zaměstnanci k výraznému zneužívání dávek.

Počet nemocných se v posledních letech v prvních třech dnech nemoci výrazně snížil. SP ČR zdůrazňuje, že výše nemocnosti v době před zavedením karenční lhůty byla ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nápadně vyšší. Neobstojí ani argumenty, že zaměstnanci chodí do práce nemocní. Mnozí zaměstnavatelé poskytují v rámci benefitů tzv. sick days a navíc podle informací SP ČR mnoho zaměstnavatelů poskytne volno nebo navrhne náhradní práci doma ochotně těm zaměstnancům, kteří se necítí dobře, tam, kde to provozní podmínky umožní.

V případě zrušení karenční lhůty, která je zavedena v řadě členských zemí EU, by podle propočtů SP ČR na firmy dopadly zvýšené náklady ve výši až 5 miliard korun ročně. SP ČR poukazuje na dohodu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a ostatními představiteli ČSSD včetně senátora Zdeňka Škromacha, který předložil v Senátu vlastní návrh, který byl přijat a bude kabinetem projednán, ohledně toho, že nejprve bude mezi zaměstnavateli proveden průzkum. Ten by měl zmapovat postoje zaměstnavatelů ke karenční době a současně otestovat jejich názory na možné varianty řešení. Na základě výsledků průzkumu SP ČR zformuluje návrhy, které následně tripartita projedná. Do průzkumu bude zapojeno široké spektrum zaměstnavatelských organizací a také komory zastupující zahraniční investory.

Předložený návrh na zrušení karenční doby s kompenzací, který je formou senátorské iniciativy předkládán opakovaně, nejprve v podobě slevy na pojistném o 0,1 %, nyní o 0,2 % z vyměřovacích základů na pojistné na sociální pojištění, představuje pouze jeden z možných způsobů řešení, který zaměstnavatelé většinově odmítali. „Bylo by nešťastné, aby v současné době, kdy se hledají jiná řešení, byl tento návrh přijat,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. SP ČR doporučuje vládě přijmout nesouhlasné stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…