Svaz průmyslu podporuje zaměstnávání vězňů

26.01.2016 7:34

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) podporuje záměry Ministerstva spravedlnosti ČR umožnit věznicím více zaměstnávat vězně. Tento záměr je i součástí Koncepce vězeňství do roku 2025, kterou by dnes měla projednávat vláda.

Svaz průmyslu podporuje zaměstnávání vězňů
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Ve spolupráci s Generálním ředitelstvím ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal workshop na téma „Zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce“, kde byly zástupcům firem prezentovány možnosti a výhody zaměstnávání odsouzených a také jejich zkušenosti se zaměstnáváním osob odsouzených za lehkou trestnou činnost.

Na workshopu se hovořilo o formách zaměstnávání, a to vně věznic, kdy areál patří zaměstnavateli, kdy vězni mají volný pohyb, jedná se pracoviště s přítomností dozorce nebo se jedná o střežená pracoviště (mimo věznice v provozu zaměstnavatele). Další formou je zaměstnání vězňů ve vnitřním pracovišti věznic, kdy věznice je zaměstnavatelem.

Některé firmy mají již poměrně dobré zkušenosti se zaměstnáváním vězňů, jimiž se snaží nahradit nedostatkové profese na trhu práce. Mezi dobré zkušenosti patří například spolupráce s ministerstvem spravedlnosti a věznicemi, stabilita pracovní síly i možnost zaměstnání již„vyzkoušeného“ pracovníka po skončení výkonu trestu.

Mezi určitá úskalí patří však nutná předchozí osvěta mezi civilními zaměstnanci – firmám se osvědčilo zaškolení dozorců, nutné jsou vstupní procedury a pracovně-lékařské prohlídky.

Vzhledem ke stále se zvyšujícímu nedostatku pracovníků v průmyslu a dopravě považuje SP ČR zaměstnávání vězňů za možnost využít těchto osob pro nedostatkové profese a současně jim lépe umožnit zapojit se po skončení výkonu trestu do běžného života. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec