Švédové oceňují české odborníky. Učí se u nás, jak léčit rakovinu pomocí protonů

23.05.2014 12:33

Švédové nerozumí tomu, proč je pro české pacienty moderní léčba nedostupná.

Švédové oceňují české odborníky. Učí se u nás, jak léčit rakovinu pomocí protonů
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

České protonové centrum navštívila skupina 25 specialistů ze švédské Gävle Hospital. Jedná se o jednu z nejprestižnějších nemocnic, která je zapojena do projektu budování protonového centra v Uppsale. To přijme první onkologické pacienty již v příštím roce. V Praze se učili ze zkušeností českých odborníků, protože švédské protonové centrum bude vybaveno stejnou nejmodernější metodou tužkového skenování nádorů, kterou již třetím rokem disponuje pražské protonové centrum.

Dr. Per Edlund, radiační onkolog: „Švédsko bude mít jedno spádové protonové centrum v Uppsale, kam budeme zhruba za rok vysílat pacienty z celé země. Nyní léčíme děti, v budoucnu to bude karcinom prostaty, hlava a krk a nádory v oblasti pánve.“ Právě o mimořádně dobré výsledky léčby pomocí protonů se švédští lékaři zajímali nejvíce. České centrum je nyní otevřeno pacientům z celého světa a pomáhá tak ostatním zemím, které svá centra teprve budují, aby jejich pacienti měli otevřený přístup k revoluční léčbě rakoviny. Per Hållström, fyzik: „Máte tu úžasnou technologii. Naše centrum v Uppsale bude stejně velké, takže jsme rádi viděli jeho vzor u vás. Viděli jsme vaše ozařovací plány, což nám pomůže do budoucna lépe posoudit vhodné pacienty pro léčbu.”

Přesto, že čeští protonoví specialisté mají dobré jméno po celém světě, většinu českých pacientů stále léčit nemohou. Dosud neuzavřené jednání s VZP o zpřístupnění léčby ve skutečnosti představuje stovky těch, kdo museli vzít zavděk jinou a méně šetrnou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…