Světová energetika: Stagnace jádra, dramatický růst slunce a větru

24.08.2013 15:55

Zatímco instalovaný výkon jaderných elektráren ve světě vzrostl v roce 2012 o 1,2 GW, přírůstek výkonu větrných elektráren dosáhl 45 GW a solárních 32 GW.

Světová energetika: Stagnace jádra, dramatický růst slunce a větru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

Za posledních osm let vzrostly světové investice do obnovitelných zdrojů desetinásobně. V roce 2012 sice proti roku 2011 mírně poklesly na přibližně 270 miliard dolarů, ale stále jsou mnohonásobně vyšší než investice do jaderné energetiky, které v roce 2012 činily necelých 30 miliard dolarů. Konstatuje to právě zveřejněná výroční Světová zpráva o stavu jaderného průmyslu (WNISR).

Ve světě je nyní 31 zemí provozujících jaderné elektrárny. Celkem 427 reaktorů má výkon 364 GW. Ve výstavbě je dalších 66 reaktorů s celkovým výkonem 63,5 MW (údaje k 1. červenci 2013). Nejvíc - 28 - reaktorů buduje Čína, Rusko 9, Indie 7 a Jižní Korea 5. V Evropě je mimo Rusko ve výstavbě 6 reaktorů.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren činil v minulém roce 284 GW (nárůst od roku 2011 o 18,9 %), slunečních 100 GW (proti 10 GW v roce 2007). Vodní elektrárny měly v roce 2012 instalovaný výkon 990 GW (roční nárůst o 3%).

Zpráva rovněž uvádí, že v květnu 2013 dosáhla světová koncentrace uhlíkových emisí CO2 v atmosféře 400 ppm (z ang. parts per million – částic na jeden milion). Bezpečná hraniční hodnota CO2 v atmosféře je podle vědců 350 ppm. Od roku 1996 vzrostlo množství oxidu uhličitého v atmosféře z 360 ppm o 10 procent. Pro zabránění klimatických změn nebo aspoň zmírnění jejich důsledků musí svět rychle přejít na energetiku s nulovou nebo nízkou produkcí uhlíkových emisí, která není závislá na fosilních palivech, tedy především na solární, větrné, vodní a jaderné elektrárny. Tento trend už zahájily země předních ekonomik, jako např. USA, Čína a Rusko, které přecházejí na energetický mix jaderné energetiky s obnovitelnými zdroji energie. Čína, Japonsko, Německo a Indie už dnes vyrábějí více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z jádra.

USA, Francie, Rusko, Jižní Korea a Německo za poslední rok vyrobily 67% z celkové jaderné elektřiny na světě. Jaderný podíl na světové výrobě elektřiny se postupně snižoval z historického maxima 17 procent v roce 1993 na zhruba 10 procent v roce 2012. Naopak Česká republika spolu s Čínou a Ruskem nepřetržitě zvyšovaly instalovaný výkonu i výrobu jaderné energie a v roce 2012 dosáhla Česká republika 35% podílu jádra ve svém energetickém mixu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…