Světová premiéra nového filmu Jiřího Svobody se odehraje v Třebíči

14.03.2017 13:03

Nový televizní film Jiřího Svobody Zádušní oběť se z velké části natáčel v Třebíči a teď se tam vrátí. Kino Pasáž jej uvede v exkluzivní předpremiéře 17. a 18. března. Páteční projekce se zúčastní i tvůrci filmu v čele s režisérem Jiřím Svobodou, scenáristou Vladimírem Körnerem a hercem Milanem Kňažkem. Televizní diváci film uvidí v neděli 9. dubna ve 20.15 na ČT1.

Světová premiéra nového filmu Jiřího Svobody se odehraje v Třebíči
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Najít vhodné exteriéry pro historický film je čím dál obtížnější. Lidé i instituce dnes natírají fasády barvami, které v minulosti vůbec neexistovaly. Místo s úzkými uličkami s dlažbou je téměř nemožné najít. Přiznám se, že po mnoha měsících projíždění různých měst, jsem se před blížícím se startem natáčení začal obávat, že exteriéry prostě nenajdeme,“ říká režisér Jiří Svoboda a dodává: „Naštěstí je tu Třebíč a navíc architekt Jaromír Švarc objevil i hotýlek, který rozměry a dispozicí odpovídal scénáři. V Třebíči nám vyšli velmi vstříc – radnice i občané, a proto jsme rádi, že se právě zde uskuteční premiéra filmu.“

„Pro naše město bylo natáčení velmi osvěžující. Ačkoli je Třebíč druhé největší město na Vysočině, ve světovém měřítku jsme stále taková malá komunita, kde se známe, potkáváme a vlastně všichni jsme sousedé. V Zádušní oběti si v komparzu zahrálo hodně místních a všichni jsme zvědaví, jak budou známá místa a lidé ve filmu vypadat. Třebíčané jsou na fotogenické části města, mezi něž židovská čtvrť rozhodně patří, právem hrdí,“ říká starosta Třebíče Pavel Janata.

Zádušní oběť začíná, když komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby zde vypátral pachatele série vražd mladých mužů a aby vyvrátil všechny pochybnosti o tom, že se jedná o vraždy rituální. Kdo je tedy vrahem a jaký je jeho motiv? Podezření se postupně zúží na pár osob. Mezi nimi je i Alma – bývalá kuchařka, která pečuje o sirotka. Dcerku své bývalé zaměstnavatelky, mladinkou Leu, si vzala ze sanatoria pro choromyslné. Děvče utíká se svými houslemi a hudbou do samoty, mimo tento svět. Komisař pozná pravdu a rozhodne se pro spravedlnost.

Scénář detektivního příběhu z počátku 20. století napsal Vladimír Körner, hudbu složil Michael Kocáb a houslové party ve filmu hraných Leou (Eva Josefíková) ve skutečnosti nahrál Pavel Šporcl. Kameramanem je Vladimír Smutný. Milanu Kňažkovi sekundují Ági Gubíková, Eva Josefíková, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková a další. Režisér Jiří Svoboda, scenárista Vladimír Körner, kameraman Vladimír Smutný a herec Milan Kňažko se ve stejném složení potkali při práci na legendárním filmu z roku 1983 Zánik samoty Berhof.

režie: Jiří Svoboda // scénář: Vladimír Körner // kamera: Vladimír Smutný // hudba: Michael Kocáb // dramaturg: Marča Arichteva // kreativní producent: Jan Maxa // hrají: Milan Kňažko, Ági Gubíková, Eva Josefíková, Jan Hájek, Kajetán Písařovic, Petra Navrátilová, Igor Bareš, Adrian Jastraban, Vilma Cibulková, Tomáš Töpfer a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…