Světový den chleba v České republice

15.10.2014 16:20

Světový den chleba, svátek základní lidské potraviny, je každoročně připomínán 16. října v řadě zemí světa. V České republice je slaven též jako svátek všech pekařů, kterých je u nás v současnosti okolo dvaceti tisíc.

Světový den chleba v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Za uplynulých 25 let prošel pekárenský obor dynamickými změnami, prostřednictvím nových technologií, surovin a přísad reagovali pekaři na rychle se měnící tržní prostředí a spotřebitelské preference. Výrobky pekařského sortimentu zajišťuje dnes okolo pěti desítek velkopekáren a přibližně sedm set středních a řemeslných provozoven. Zejména lokální řemeslné pekárny oživují nabídku sortimentu na trhu a získávají si po vzoru farmářských trhů čím dál větší prostor v regálech obchodů. Spotřeba chleba však za poslední čtvrtstoletí klesá: dle předběžných údajů Českého statistického úřadu se v loňském roce vyrobilo v České republice necelých 300 000 tun chleba. Jeho výrobci tak musí svádět tuhý boj o zákazníka nejen kvalitou a šíří nabídky, ale také propagací "Božího daru".

Český pekařský trh je jeden z nejvyspělejších v Evropě

Český pekařský trh je v současnosti dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. „Zákazník si dnes může skutečně vybrat,“ uvádí předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a doplňuje: „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit. Za uplynulé čtvrtstoletí se také výrazně zvýšila hygiena výroby a distribuce chleba.“

Díky servisu obchodů je čerstvý chléb dostupný sedm dní v týdnu; balený a krájený chléb, či chleby o menších hmotnostech usnadňují jeho větší hospodárnost i praktičtější konzumaci. Řemeslná pekařství a firemní prodejní speciálky pak oživují a doplňují širokou nabídku na trhu. „Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava,“ potvrzuje Jaromír Dřízal. Zákazníci rovněž preferují své lokální „chlebové favority", které pak vyhledávají na regálech obchodů. Kvalitní český chléb patří mezi „rodinné stříbro" naší gastronomické tradice. Jeho hodnotu ocení každý, kdo na delší dobu vycestuje do zahraničí.

Spotřeba a cena chleba v České republice

Dle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v roce 2013 vyrobilo v České republice 293 629 tun chleba. Přes sedm set českých pekáren tak denně vyrobí okolo 800 tun chleba, což je více než jeden milion upečených bochníků. Průměrná spotřeba chleba na obyvatele za rok 2013 tak odpovídá úrovni 40 kg na osobu a rok.

„Český spotřebitel v loňském roce průměrně utratil za chléb necelých tisíc korun. Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která aktuálně dle ČSÚ činí 23 Kč, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší. Dle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější mezi státy Evropské unie. Například v Německu či Rakousku je chléb v pekařství až o polovinu dražší než jeden litr benzínu. Již dávno v Čechách neplatí pravidlo, že cena bochníku chleba zhruba odpovídá ceně litru benzínu,“ konstatuje Jaromír Dřízal. Cenu chleba příliš neovlivní ani letošní dobrá sklizeň obilí, protože kvalita potravinářské pšenice a žita je nevyrovnaná, což s sebou přinese pro pekaře vícenáklady v technologickém procesu výroby.

Preference českých spotřebitelů

 

Typ chleba

 

Vlastnosti chleba

pšeničnožitný chléb

30 %

čerstvost

53 %

žitnopšeničný chléb

27 %

chuť

28 %

celozrnný chléb

19 %

propečení

9 %

žitný chléb

14 %

trvanlivost

4 %

vícezrnný chléb

6 %

nutriční hodnota

3 %

speciální druhy chleba

4 %

složení

3 %

Zdroj: Q-magazín, on-line                                                    Zdroj: Anketa agentury MNS

Nové označování potravin pro spotřebitele

Nový zákon o potravinách, který vstoupí v účinnost od 1. ledna 2015, a nařízení EU č. 1169/2011 přinesou od příštího roku řadu novinek v označování potravinářských výrobků. Hlavním cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o nakupované potravině. Zákazník se dozví, kdo je výrobcem (provozovatelem potravinářského podniku) i v případě nebalených pekařských výrobků a chleba v regálech obchodů. Bude tak mít lepší orientaci při vyhledávání oblíbených výrobků od „svého pekaře“. U baleného chleba si pak náročnější zákazník bude moci prostudovat výživové údaje a nutriční hodnotu nabízeného produktu.

Chléb má řadu zdravotních benefitů

Kvalitní chléb, zejména s vyšším podílem přírodního kvasu, žitné či celozrnné mouky, je zdraví jednoznačně prospěšný. Chléb tvoří základ výživové pyramidy a výživoví poradci na něm oceňují řadu pozitiv: jde o významný zdroj bílkovin, vitamínů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, jíž je v naší stravě nedostatek. Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a účinně působí proti rakovině tlustého střeva. Vyšší podíl žitné mouky v chlebu zase blahodárně působí na peristaltiku střev, proti zácpě a nádorům. Při výběru chleba by měli spotřebitelé mít na zřeteli, jaký druh a složení je nejvhodnější pro jejich zdravotní potřeby.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…