Světový den ledvin oslaví FN Brno prevencí. Tématem je obezita

07.03.2017 16:38

Na druhý čtvrtek v měsíci březnu připadá Světový den ledvin. Jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. V rámci Světového dne ledvin ve čtvrtek 9. března 2017 od 7 do 14 hod. provede Nefrologická ambulance Interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Brno v 6. patře výškové budovy zájemcům bezplatné vyšetření moči, hladiny cukru v krvi a změří krevní tlak. Akci finančně podpořila společnost Fresenius Medical Care.

Světový den ledvin oslaví FN Brno prevencí. Tématem je obezita
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Letošním tématem jsou ledviny a obezita. V 10 a ve 12 hodin v 15. patře mohou zájemci zhlédnout ukázku peritoneální (břišní) dialýzy.

Chronické onemocnění ledvin postihuje 10 % populace, a to bez rozdílu věku. Polovina lidí ve věku nad 75 let trpí různě vážným onemocněním ledvin. Chronická onemocnění ledvin v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují potíže. Člověk může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky.

Postižení ledvin lze zjistit jednoduchým vyšetřením:

  • vyšetření moči na přítomnost bílkoviny, krve
  • vyšetření krve na hladinu kreatininu

Informace o obezitě

Obezita je velmi silným rizikovým faktorem pro rozvoj onemocnění ledvin. V roce 2014 bylo na celém světě více než 600 milionů dospělých obézních, a z toho 220 milionů děti školního věku. Obezita může vést k onemocnění ledvin, zvýšená filtrace = větší zátěž pro ledviny. Obezita také prokazatelně zvyšuje riziko vzniku chronických onemocnění ledvin jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak a onemocnění srdce. U obézních pacientů je riziko výskytu chronického onemocnění ledvin o 83% vyšší.

Dobrou zprávou je, že obezitě lze do značné míry předcházet. Vzdělání a povědomí o rizicích obezity a zdravém životním stylu může výrazně pomoci prevenci obezity a onemocnění ledvin. Lidé s nadváhou mají 2 až 7 krát větší pravděpodobnost vzniku konečného selhání funkce ledvin. Riziko akutního selhání ledvin je u obézních pacientů také vyšší.

V obecné populaci obezita zvyšuje riziko úmrtí a podílí se na mnoha dalších onemocnění. Jsou to například srdeční choroby, diabetes, hypertenze, vysoký cholesterol, obstrukční spánkové apnoe, ztučnění jater, onemocnění žlučníku, osteoarthritis, různé druhy rakoviny, duševní poruchy…

K příznakům chronického onemocnění ledvin v pokročilém stadiu patří:
Otoky kotníků, únava, nevýkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže. Potíže jsou ale nepříznačné, podobné potíže mohou mít i pacienti s nemocemi jiných orgánů. Na onemocnění ledvin je třeba myslet u všech pacientů nad 50 let, u pacientů s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, srdečním onemocněním a onemocněním ledvin v rodině. Nemoci ledvin se chovají jako tichý zabiják, který je schopen významně narušit kvalitu života.

Osm zlatých pravidel pro zdravé ledviny

1. Udržujte se v kondici, buďte aktivní Dobrá fyzická kondice pomáhá snižovat krevní tlak a tím předcházet vzniku chronického onemocnění ledvin.

2. Pravidelně si kontrolujte hladinu cukru v krvi Zhruba u poloviny diabetiků dochází k následnému poškození ledvin, proto je důležité, aby se u nich pravidelně kontrolovala funkce ledvin.

3. Pravidelně si nechte zkontrolovat tlak Většina lidí ví, že vysoký tlak může způsobit mrtvici nebo infarkt, ale už tak rozšířené není povědomí o tom, že jde o jednu z nejčastějších selhání ledvin.

4. Jezte zdravě, hlídejte si váhu Snížíte tím riziko cukrovky, srdečních onemocnění a dalších dopadů chronického onemocnění ledvin.

5. Dodržujte pitný režim Ideální množství přijatých tekutin je individuální, ale většina lékařů se shoduje na optimálním příjmu 1,5 až 2 litry denně.

6. Nekuřte Kouření zpomaluje průtok krve ledvinami a tím omezuje jejich správnou funkci. Kouření zároveň zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakoviny ledvin.

7. Neužívejte pravidelně volně prodejné léky proti bolesti Běžně dostupné nesteroidní a protizánětlivé léky, jako např. Ibuprofen, při dlouhodobém pravidelném užívání poškozují ledviny.

8. Choďte pravidelně na zdravotní prohlídky Nechte si vyšetřit ledviny, pokud máte jeden nebo více „vysoce rizikových“ faktorů jako jsou cukrovka, hypertenze, obezita nebo výskyt ledvinných chorob v rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…