Světový den ledvin oslaví v Prachaticích dárkem pro pacienty

04.03.2016 20:33

Soutěž navazuje na úspěšnou akci Medik roku s tím, že se tentokrát zaměřuje na zdravotní sestry. Konkrétně se soutěže zúčastní studentky středních zdravotních škol, VOZŠ a bakalářky ZSF z JČU z Jihočeského kraje.

Světový den ledvin oslaví v Prachaticích dárkem pro pacienty
Foto: Nemocnice Prachatice
Popisek: Nemocnice Prachatice, JIP-ARO. Ilustrační foto.

„Televize jsou umístěny tak, aby se mohly natáčet za pacientským lůžkem. Lze je sledovat z jakékoliv strany místnosti. Z pohledu prostorového vybavení tak pobyt na dialýze přináší pacientům vyšší komfort i pohodlí při sledování programu z větší obrazovky. Dosud byly na tomto sále menší televizní přijímače. Během dialýzy mohou pacienti sledovat nejen televizní program, ale také zdarma využívat WI-FI připojení k internetu či poslouchat hudbu,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Ing. Michal Čarvaš, MBA.

Dalším dárkem pro pacienty i personál oddělení jsou dva nové dialyzační přístroje, které získala nemocnice ve spolupráci s firmou Fresenius Medical Care ČR, s. r. o., dodávající přístroje i spotřební materiál už od založení hemodialyzačního střediska v roce 1994. „Špičkové vybavení střediska je dnes samozřejmostí, ale naši pacienti ještě více oceňují přátelský a individuální přístup zdravotnického personálu,“ doplnil Michal Čarvaš.

Světový den ledvin se řadí mezi jeden z mnoha dnů, věnovaných lidským orgánům. Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost letos vyhlásila už jeho jedenáctý ročník. Cílem tohoto dne je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, transplantaci a s tím souvisejícím dárcovstvím orgánů.

Ke Světovému dni ledvin se každoročně připojují i jihočeské nemocnice. Pořádají například preventivní akce zaměřené na vyšetření ledvin nebo osvětové kampaně. Chtějí tak upozornit na důležitost prevence onemocnění ledvin. Ledviny jsou pro lidský organizmus totiž stejně nezbytné jako srdce či plíce. Jejich onemocnění má vliv na další, především kardiovaskulární nemoci. Chronické onemocnění ledvin nemusí pacienta bolet. Mezi projevy může patřit krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak, časté močení (zejména v noci). Čím dříve je nemoc ledvin diagnostikována, tím jednodušší je léčba a tím nižší je riziko výskytu  dalších onemocnění. Selhávání ledvin v počátečním stadiu obvykle nelze poznat.

 

Hemodialyzační středisko v Nemocnici Prachatice, a. s., má 10 lůžek a je vybaveno 2 dialyzačními sály. Hlavní sál má 6 lůžek, z toho jedno lůžko je vyhrazeno pro akutní případy, druhý sál má 4 lůžka. V současné době je poskytována péče 45 pacientům, kteří  pravidelně docházejí na hemodialýzu 3x týdně. V rámci péče o  dialyzované pacienty je usilováno o přípravu vhodných kandidátů na transplantaci ledviny, aktivním přístupem zúčastněných stran přibývá  transplantací ze žijících dárců (nejčastěji rodinný příslušník). V koordinaci s Transplantcentrem IKEM  je zajišťováno i vyšetření pacientů po úspěšné transplantaci ledviny.

Středisko hemodialýzy v prachatické nemocnici zajišťuje hemodialýzu akutní a chronickou, hemodiafiltraci a peritoneální dialýzu. Provoz v týdnu je dvousměnný, 3x týdně třísměnný. Pro návštěvníky Šumavy v době dovolených fungují i tzv. prázdninové hemodialýzy, které jsou uskutečňovány po dohodě pacienta se střediskem. Prachatickou dialýzu v létě navštěvuje řada pacientů ze vzdálenějších hemodialyzačních středisek, kteří v rámci dovolené chtějí poznat krásy Šumavy či se setkat se známými, příbuznými, kteří v regionu Prachatic žijí.

V  sousedství hemodialyzačního střediska  funguje  nefrologická ambulance, kde se personál stará o nemocné, kteří ještě nevyžadují léčbu umělou ledvinou, anebo trpí akutním onemocněním ledvin. Dispenzarizací a trvalou kontrolou se daří oddálit fatální poškození ledvin či preventivními opatřeními  stabilizovat onemocnění ledvin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…