Světový den ledvin po dvanácté – Nechte si vyšetřit funkci ledvin

09.03.2017 10:21

Od roku 2006 je vyhlašován vždy druhý březnový čtvrtek „Světovým dnem ledvin“. Jeho cílem je zvýšit veřejné povědomí o důležitosti ledvin a pomoci v prevenci výskytu onemocnění ledvin a souvisejících chorob. Nějakým stupněm postižení ledvin trpí až 10 % populace, v současné době v ČR dochází na dialýzu asi 6 000 pacientů a další 4 000 žijí s funkční transplantovanou ledvinou.

Světový den ledvin po dvanácté – Nechte si vyšetřit funkci ledvin
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Onemocnění ledvin je v zásadě jakékoliv postižení ledvin, které se může projevovat například jejich sníženou funkcí, bílkovinou nebo krví v moči, změnou množství nebo složení moče, ale i řadou dalších. Jeho léčba závisí na příčině onemocnění, a přestože se často nedá nemoc vyléčit, její zhoršování se při včasném zjištění dá výrazně zpomalit a zároveň zmírnit komplikace, které jej doprovázejí. „Je to i proto, že v počátečním stadiu na sobě onemocnění ledvin obvykle nepoznáte, ale přesto již může zvyšovat riziko dalších onemocnění, například infarktu myokardu,“ vysvětlila důležitost včasného záchytu nemocí MUDr. Eva Veisová z Interního oddělení Strahov VFN v Praze. „Mezi nejčastější nemoci, které vedou k onemocnění ledvin, patří cukrovka, vysoký krevní tlak, různé záněty ledvin a dědičná onemocnění jako například polycystóza,“ doplnila MUDr. Veisová. Nějakým stupněm postižení ledvin trpí až 10 % populace, přestože do stadia konečného selhání ledvin dospěje jen malá část z nich. K letošnímu Světovému dni ledvin je pro zájemce připravena možnost vyšetření.

Nepodceňujte prevenci a přijďte si zdarma nechat vyšetřit ledviny

K dispozici budou odborníci, kteří vás nejen vyšetří, ale zároveň poradí, jak nemocem ledvin předcházet, či jak dále postupovat v jejich léčbě. Budete mít možnost nechat si vyšetřit funkci ledvin (sérový kreatinin) a ověřit, zda ledviny nejsou poškozeny (chemické vyšetření moči a močového sedimentu). Současně se specialisté zaměří na odhalení nejčastějších příčin onemocnění ledvin (diabetes mellitus a arteriální hypertenze) – bude vám změřen krevní tlak a stanovena sérová glykemie.

Kde: Interní oddělení Strahov VFN, Šermířská 1921/4, Praha 6, tel. 225 003 111

(doprava autobusy 143, 149, 176 a 191 do stanice Stadion Strahov, odtud cca 150 m pěšky směrem k vysokoškolským kolejím)

Kdy: Ve čtvrtek 9. 3. 2017 od 7.00 hod

O světovém dni ledvin

Jedná se o společnou iniciativu mezinárodních organizací The International Society of Nephrology (ISN) a The International Federatoin of Kidney Foundations (IFKF), která má za cíl zvýšit veřejné povědomí o důležitosti ledvin a pomoci v prevenci výskytu onemocnění ledvin a souvisejících chorob. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…