Světový den strážců přírody si jejich asociace připomíná 31. července

29.07.2017 18:49

Na pondělí 31. července 2017 připadá Světový den strážců přírody, který se letos dočkal svého 10. výročí od vyhlášení. Mezinárodní asociace strážců přírody vznikla 31. 7. 1992 a k 15. výročí jejího vzniku byl v roce 2007 31. červenec vyhlášen za Světový den strážců přírody. Již tuto sobotu se uskutečnilo na Panské skále u Práchně setkání s profesionálními strážci z Národního parku České Švýcarsko a také s dobrovolnými strážci přírody ze sousedních chráněných krajinných oblastí, jako jsou CHKO Jizerské hory, Labské pískovce, České středohoří.

Světový den strážců přírody si jejich asociace připomíná 31. července
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Tento den slouží k připomenutí strážců zabitých či vážně zraněných při výkonu jejich služby. Měl by také veřejnost seznámit s klíčovou rolí strážců přírody, kteří při ochraně světového přírodního a kulturního bohatství mnohdy nasazují své životy. Památku a poslání strážců oslavují všechny členské asociace sdružené do Mezinárodní asociace strážců(1).

Pozůstalé strážců, kteří zahynuli při plnění svého poslání, podporuje nadace „Tenká zelená linie“ (2). Život ohrožující podobu má ochrana přírody stále ještě v rozvojových zemích převážně Afriky a Asie, kdy strážci v terénu stojí při ochraně slonů či tygrů přímo mezi zvířaty a pytláky, kteří neváhají střílet, a jedná se mnohdy o skutečnou válku o přírodu. Strážci brání také ilegálním těžařům dřeva a surovin a to často i na územích, kde zuří ozbrojené konflikty. Rovněž tyto střety mohou končit tragicky.

Často strážci ztratí své životy během přesunů v terénu, například pádu helikoptéry, při dopravních nehodách, kvůli náročným podmínkám, ale také při střetu se samotnými zvířaty, která chrání. Mezinárodní asociace strážců proto každý rok na Světový den strážců vydává jakousi „Tabuli cti“(3)se jmény strážců přírody, kteří zahynuli za posledních 12 měsíců. Každoročně se na ní objeví přibližně stovka nahlášených a ověřených úmrtí strážců z celého světa.

Během Světového dne strážců probíhají osvětové akce pro veřejnost pořádané sdruženími strážců členských států, ale i jednotlivci. V České republice se konala v sobotu 29. 7. tradiční akce na Panské skále u Práchně na území CHKO České středohoří. Lidé se tam potkali s profesionálními strážci z Národního parku České Švýcarsko a také s dobrovolnými strážci přírody ze sousedních chráněných krajinných oblastí jako jsou CHKO Jizerské hory, Labské pískovce, České středohoří. Kromě ukázek z reálné práce strážců přírody byly připraveny i drobné soutěže pro děti, zájemci se seznámili se s mnoha druhy zvířat i rostlin.

Poznámky:
(1) International Ranger Federation – IRF ZDE
(2) The Thin Green Line Foundation ZDE
(3) Roll of Honour ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…