Svoboda zvířat: Ministr zemědělství odmítl náš návrh na zákaz chovu kožešinových zvířat

09.06.2015 13:03

Včera se v podvečerních hodinách uskutečnila dlouho očekávaná schůzka ministra zemědělství Mariana Jurečky a zástupců neziskových organizací a občanky požadujících zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR.

Svoboda zvířat: Ministr zemědělství odmítl náš návrh na zákaz chovu kožešinových zvířat
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

O schůzce informuje Roman Rogner z organizace Svoboda zvířat, který se jí zúčastnil: "Schůzka bohužel nepřinesla žádný posun ve věci ukončení trápení tzv. kožešinových zvířat na českých farmách. Předložili jsme panu ministrovi konkrétní, racionální důvody, proč přijmout zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, dostali jsme ale odpověď, že takové řešení ze strany z jeho strany není možné. Ministr Jurečka se chce do konce prázdnin sejít s chovateli a celou problematiku s nimi projednat. Nadnesl také možnost zpřísnění standardů pro chov zvířat. Na tuto možnost ale nemůžeme přistoupit proto, že bychom tak přiznali, že chovy tzv. kožešinových zvířat jsou morálně ospravedlnitelné."

Schůzka se uskutečnila na základě opakovaných výzev neziskových organizací zabývajících se ochranou zvířat i veřejnosti poté, co organizace Obraz zveřejnila tajně pořízené záběry trpících zvířat na českých kožešinových farmách. Podobné záběry zveřejnila v minulosti již několikrát i organizace Svoboda z! vířat. Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat, k tomu dodává: "Už nevím, co by se muselo stát, aby úředníci a politici konečně uznali, že chovy tzv. kožešinových zvířat jsou ze své podstaty systematickým týráním, kde nelze chovat zvířata tak, aby bylo zachováno jejich dobré welfare."

Pod Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR se již podepsalo přes 27 000 občanů. Zákazy nebo velmi výrazná omezení chovu tzv. kožešinových zvířat již platí v zemích Evropy. V České republice se v současnosti nachází 10 farem, kde se chovají převážně norci
a lišky, v menší míře také fretky a činčily.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.ukaztetovlade.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…