Svobodní a Soukromníci chtějí společně pomoci Jihomoravskému kraji. Krajský úřad má být partnerem obcí, ne malou Evropskou unií

10.05.2016 21:44

Štíhlejší a úspornější krajské úřady, účinnější pomoc obcím a zbavení se kostlivců ve skříni v podobě velkých dluhů samotných krajů, případně jejich nemocnic. I o těchto tématech se hovořilo na tiskové konferenci v Praze. Byli na ní představeni kandidáti z celkem sedmi krajů, v nichž do toho jdou Svobodní a Soukromníci společně.

Svobodní a Soukromníci chtějí společně pomoci Jihomoravskému kraji. Krajský úřad má být partnerem obcí, ne malou Evropskou unií
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Krajský předseda Svobodných Jan Hlaváček nešetří kritikou krajského uspořádání ani současné praxe. Kritizuje složitost, nepřehlednost a neefektivnost dotačních programů, kvůli kterému na dotace dosáhnou pouze silní a velcí hráči na trhu, kteří k přežití často dotace nepotřebují. „Malí podnikatelé a živnostníci zhodnocují svůj vlastní kapitál svou vlastní prací, vytváří užitečné hodnoty pro své okolí a zaměstnávají další občany ze svého okolí. Těm by měl kraj pomáhat v první řadě,“ dodává Jan Hlaváček.

Dále Jan Hlaváček kritizuje přílišnou regulaci a byrokracii, kterou krajští úředníci zahrnují krajem zřizované organizace. „Kraj nemá být regulátorem podnikání a našich životů vůbec, a to ani z pozice přidělování dotací, ani z pozice nadbytečných regulací a omezení. Kraj má být užitečným partnerem pro podnikatele a zaměstnané občany,“ shrnuje Jan Hlaváček.

“Pravice obecně je v současné době roztříštěná, chybí ji uvěřitelný obsah a věcnost. Většina stran, uskupení i hnutí je politicky neukotvená a chybí jim pevná orientace na přesně definovanou skupinu voličů, jehož zájmy pak reálně mohou a budou hájit. Být populistou, a nebo se snažit zavděčit svou politikou úplně všem, z dlouhodobé perspektivy nefunguje a obvykle na tyto pokusy doplatí zklamaný a znechucený volič,” konstatuje krajský předseda Soukromníků Jan Baránek a pokračuje: “

Strana soukromníků České republiky vznikla proto, aby hájila zájmy malých a středních podnikatelů, jejich rodin a zaměstnanců. Prosperita malých a středních tvůrců pracovních míst je základní stavební kámen stabilní ekonomiky země a tedy i kraje. Nemáme ambice oslovit všechny, ale tvrdě a nekompromisně hájíme zájmy skupiny obyvatelstva, které je po mnoho let pouze slibováno a fakticky je systematicky likvidována.”

“Jsem rád, že se i Soukromníci na Jižní Moravě přidali k projektu Svobodní a Soukromnící, který podle všeho zrealizujeme ve více než polovině krajů po celé republice. Naše heslo SPOLEČNĚ jasně odkazuje na dlouhodobou snahu Soukromníků o stmelování pravice. Dobré myšlenky jsou k ničemu, pokud jsou vyřčeny a zůstanou na ulici, v hospodě či doma pod peřinou. Můžeme řvát, můžeme plakat, ale bez faktického politického vlivu budeme pouze diváky. A je jedno, hovoříme-li o státu, obci či kraji,” uzavírá Jan Baránek.

“Jsem Brňák s rodinnými kořeny na Jižní Moravě,” říká lídr Svobodných Petr Pořízek a pokračuje: “Jsem ekonom, podnikatel a manažer. Skoro 20 let jsem spoluvlastnil a řídil úspěšnou firmu. Nikdy jsem nepoužil dotace. Řádně jsem platil a platím nemalé daně. Před 26 lety jsme jako studenti SPOLEČNĚ bourali komunistický režim a věřili, že už nám nikdo nikdy nebude mluvit do toho, jak máme žít, pracovat a podnikat. Doufali jsme, že úspěch bude záviset jen na našich schopnostech a píli a nikoliv na libovůli úředníků a politiků nebo na dotacích, ale ocitli se v situaci, kdy jsou testovány naše schopnosti ubránit získanou svobodu života a férového podnikání. Proto jsme také v Jihomoravském kraji spojily síly Svobodných a Soukromníků. Jsme zde pro všechny jihomoraváky, kteří nechtějí, aby agro- socialistická koalice podpořená lidovci vznikla i na krajské úrovni. Chceme SPOLEČNĚ poskytnout i v jihomoravském kraji co nejvíce prostoru pro rozvoj malého a střední podnikání, tedy pružným a inovativním firmám s pestrou strukturou oborů rozmístěných po celém kraji. Nejsme nakloněni montovnám využívajím levnou pracovní sílu, investiční pobídky a daňové úlevy. Rozpočet kraje letos počítá s nárůstem daňových příjmů o 13 %. To je velmi optimistické. Přesto ale socialistiská krajská vláda neplánuje přebytek na horší časy nebo vyšší splátky dluhů. Naopak, opět plánuje utratit více, než vybere. Rozpočet je navržen jako schodkový. Přitom každý správný sedlák ví, že v dobrých letech si musí odložit na případnou neúrodu v letech špatných.”

“Takové věci chceme změnit. Náš SPOLEČNÝ program obsahuje řešení pro všechny oblasti krajské politiky. Na kraji je mnoho úkolů a my jsme připraveni SPOLEČNĚ pracovat, aby se nám SPOLEČNĚ v našem krásném kraji dobře žilo, pracovalo a podnikalo,” uzavírá Petr Pořízek. Lídr Soukromníků Radek Rabušic říká:

“Politické vedení kraje potřebuje změnu. Veřejnost se o stav kraje a práci vedení moc nezajímá, ale existuje mnoho témat, které si pozornost zaslouží a ovlivňují životy nás všech. Jedním z takových témat je doprava. Smlouvu na pronájem brněnského letiště považuji za vyloženě skandální a hodnou vypovězení. Váznoucí dostavba životně důležitých silničních staveb D43 a D52 či obchvatu Břeclavi, kdy pár ekoteroristů negativně ovlivňuje životy v přilehlých obcích a městech, svědčí o neschopnosti současného vedení reagovat. Nekoncepčně připravovaný plán mobility v Brně znepříjemní život i při parkování.”

“Také téma cestovního ruchu je pro náš kraj zásadní, protože máme co nabízet. Jsme jediným krajem s rozvinutou vinařskou turistikou a množstvím výjmečných lokalit. Je ovšem potřeba dobudovat a zkvalitnit infrastrukturu. Jako významnou vnímám i tolik diskutovanou Velkou cenu, kdy přínos pro kraj i soukromníky jednoznačně převyšuje investice. Věřím, že všechny fanoušky také potěší naše podpora subjektů, které se budou snažit vrátit Lužánkám jejich hokejovou i fotbalovou slávu,” uzavřel Radek Rabušic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…