Syner: Firma s tradicí

15.08.2014 11:57

Je jen málo tuzemských firem, které bez přestávky úspěšně podnikají již od začátku 90. let minulého století. 23 let na trhu v těchto dnech oslaví společnost SYNER založená v Liberci, která působí po celé ČR i v zahraničí.

Syner: Firma s tradicí
Foto: Syner
Popisek: ArtGen Office Gallery

V republice je firma jedinečná ve výstavbě multifunkčních hal, letos předala již třetí takový projekt, a to Werk Arénu v Třinci. Z firmy, za kterou stojí český kapitál a která vyrostla v regionu s malými stavebními zakázkami, se časem stala společnost patřící do TOP 15 nejvýznamnějších stavebních subjektů CŘ. Za své projekty obdržela také ocenění Stavba roku. Postupnou transformací položil SYNER základy vzniku S group holding s dalšími divizemi. Společnost za poslední fiskální rok vykázala přes 3,6 miliardy korun tržeb a provozní zisk kolem 90 miliónů korun. Dlouhodobě firma vyniká v produktivitě práce, která je až 11x vyšší než republikový průměr.

Největší rozmach stavaři zažívali v roce 2008, kdy se na území ČR prostavělo 547 miliard korun. Po době boomu ale právě na stavební byznys drtivě dopadla celosvětová krize a zmrazení poptávky po nových projektech. Bytová výstavba spadla o desítky procent, příliv zahraničních investorů se zabrzdil, nové továrny nevznikaly, stát začal šetřit na infrastruktuře. Toto s sebou přineslo vlnu propouštění, nárůst insolvenčních návrhů, nezdravé soutěžení, ale také pročištění trhu v rámci konkurence.

„Rok 2008 pro nás i ostatní byl skutečně rekordní, naše tržby dosáhly hranice 4,7 miliardy korun,“ uvádí její výkonný ředitel Robert Špott a pokračuje: „Konkurence se objevila ve všech segmentech – personální agentury se předháněly v hledání odborníků i zahraničních dělníků, výrobci stavebních materiálů nestíhali, firmy si přetahovaly lidi. Pak přišla studená sprcha a kdo se jako my nepřipravoval, dnes s největší pravděpodobností už v oboru není.“ Tou přípravou rozumí Špott postupné kroky, kdy SYNER z firmy převážně orientované na pozemní stavby pronikl i do oblasti vodohospodářských a inženýrských staveb. „K libereckému pobočce ještě před krizí přibyli dva sourozenci a to v roce 2005 kroměřížský SYNER Morava a dva roky později jihlavský SYNER VHS Vysočina – vše v nastavené strategii proniknout do dalších oblastí a tím diverzifikovat závislost na jednom segmentu. „I díky těmto krokům dál stavíme a oproti konkurenci jsme např. nemuseli masivně propouštět,“ říká Špott.

Blýskání na lepší časy

Poslední analýzy předpovídají stavebnictví už v letošním roce mírný růst. „O růstu se nedá příliš hovořit, dno neboli základna pro výpočet růstu byla v předchozích letech tak hluboko, že i mírný současný nárůst zakázek, vynáší křivku vzhůru. Odhaduji, že odraz ode dna se projeví až v příštím roce,“ tvrdí Špott. Společnost je v polovině hospodářského roku a pod smlouvami má projekty v hodnotě téměř 3 miliardy korun. „Letos dokončujeme zakázky velmi rozmanitých finančních velikostí: od objemově menší rekonstrukce historického domu v pražské Pařížské ulici, přes stamilionovou rekonstrukci novojičínské nemocnice, až po miliardový kancelářský komplex ArtGen v pražských Holešovicích. Také jsme čerstvě dokončili a zkolaudovali multifunkční Werk Arénu v Třinci. Všechno jsou to krásné projekty a my si vážíme investorů, kteří nám umožnili u toho být,“ dodává Špott. V tuzemském měřítku je ve výstavbě multifunkčních hal firma skutečně unikát, jde v pořadí o třetí víceúčelovou halu, tentokrát s kapacitou 5200 diváků, která vyrostla na zelené louce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…