TA ČR: Nový program aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu

18.01.2017 15:58

Vláda České republiky schválila nový program Technologické agentury ČR (TA ČR) s názvem ÉTA, který umožní podpořit projekty aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, jejichž cílem je zmírňování hrozeb a využívání příležitostí v kontextu současných i budoucích výzev 21. století.

TA ČR: Nový program aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Společnost i ekonomika prochází neustálými proměnami, které silně ovlivňují sociální, kulturní, environmentální, vzdělávací, ekonomický i společenský systém. Výzvy a příležitosti např. v oblasti demografie, rovných příležitostí, prostředí pro život, zdraví, internetu a umělé inteligence, nové produkční revoluce, práce, médií, legislativy a řady dalších jsou natolik komplexní, že jejich řešení vyžaduje využití inovačního potenciálu společenských a humanitních věd v multidisciplinárních projektech aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Úkolem programu je aktivizovat inovační potenciál společenských a humanitních věd. Toho bude dosaženo pomocí tří aspektů: podpory interdisciplinárního a transdisciplinárního propojování vědních oborů, propojení technické a netechnické složky ve výzkumu a inovacích a podpory vytěžení aplikačního potenciálu výstupů základního výzkumu. Program tak podpoří vznik nových vztahů mezi poskytovateli a odběrateli znalostí.

„Program ÉTA, je pro podporu společenských a humanitních věd klíčový. Velmi mě těší vznik takto moderně pojatého programu, který nám umožní reagovat na společenské výzvy 21. století. Předpokládáme, že projekty z oblasti společenských a humanitních témat mohou být v příštích šesti letech podpořeny v celkové výši až 2, 4 mld. Kč,“ uvedl předseda TA ČR Petr Očko.

Zapojení společenských a humanitních věd do projektů technického i netechnického výzkumu, vývoje a inovací je zásadní jak pro udržení či zvyšování kvality života člověka a společnosti, tak pro nalézání nových konkurenčních výhod národní ekonomiky. Program ÉTA navazuje na program na podporu aplikovaného společenskovědního výzkumu a experimentálního vývoje OMEGA, jehož poslední veřejná soutěž proběhla v roce 2015.

„Program ÉTA byl připraven proto, aby nevznikl výpadek v podpoře společenských a humanitních témat ve výzkumu po ukončení předchozího programu Technologické agentury, konkrétně programu OMEGA. Považuji za nezbytnou další podporu výzkumu v těchto oblastech, protože společnost prochází velkými změnami například v souvislosti s překotným rozvojem nových technologií a s digitalizací ekonomiky i běžného života. Čelíme výzvám v otázkách demografického vývoje nebo migrace, a proto potřebujeme skutečně využitelné výsledky výzkumu, které tuto problematiku pomohou řešit,“ řekl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Cílem programu je posílení společenské a humanitní dimenze v aktivitách aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací a uplatnění výstupů těchto aktivit v podobě nových nebo podstatně zdokonalených stávajících výrobků, postupů, procesů nebo služeb v oblastech:

• zvyšování kvality života člověka, 
• podpory udržitelného prostředí pro život, 
• posílení konkurenceschopnosti České republiky, 
• zvýšení efektivity a kvality veřejných politik, veřejné správy a veřejných služeb.

Vyhlášení první veřejné soutěže v tomto programu je plánované v polovině roku 2017. Doba trvání programu je stanovená na 6 let. Celkové výdaje jsou na období trvání programu stanoveny na základě analýzy absorpční kapacity, vyhodnocení stávajících veřejných soutěží relevantních pro obory společenských a humanitních věd a rozvrženy v souladu s postupným vyhlašováním jednotlivých veřejných soutěží. Předpokládaná podpora na program ÉTA ze státní rozpočtu činí 2,4 mld. Kč.

Program na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…