TA ČR podepsala Letter of Intent s americkou agenturou National Science Foundation

21.02.2016 13:50

Technologická agentura České republiky (TA ČR) uzavřela partnerství formou Letter of Intent s významnou americkou agenturou National Science Foundation (NSF), které umožní zapojení ČR do programu PIRE (Partnerships for International Research and Education), jímž NSF financuje mezinárodní spolupráci ve výzkumu a vývoji.

TA ČR podepsala Letter of Intent s americkou agenturou National Science Foundation
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

TA ČR se tak připojila do exluzivního klubu zahraničních partnerů spolupracujících s NSF prostřednictvím tohoto programu a mezi něž se řadí instituce  jako finský TEKES, japonské JST, čínský MOST, nebo třeba německé DFG. Kromě TA ČR spolupráci s NSF navázalo také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Program PIRE běží již od roku 2005. Během pěti vypisovaných kol (v dvouletých cyklech) podpořila NSF 76 projektů průměrnou částkou okolo 4,5 mil. USD na projekt. Program je vysoce kompetitivní, vybírány jsou pouze ty nejlepší návrhy projektů. Pokud se zahraniční subjekty chtějí do programu zapojit, musí si nejdříve na US straně najít své partnery, kteří následně požádají NSF o grant, ve kterém zahraniční vědce uvedou jako spoluřešitele. Návrh na projekt může podat jakákoliv US instituce, která disponuje Ph.D. programem a jež se zabývá oborem, který je ze strany NSF podporován (více informací o institucích splňujících tato kritéria je zde).

NSF může prostřednictvím programu PIRE proplácet pouze náklady spojené s americkými vědci a výzkumnými pracovníky. TA ČR předpokládá, že česko-americké projekty, které budou vybrány k podpoře prostřednictvím programu PIRE na americké straně a které budou zároveň splňovat podmínky programu TA ČR DELTA, podpoří právě prostřednictvím tohoto programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…