TA ČR usiluje o vyšší kvalitu hodnocení, učí se z chyb i od kolegů v Evropě

29.03.2017 15:47

Technologická agentura ČR (TA ČR) průběžně usiluje o zvyšování kvality hodnocení návrhů projektů přijatých do veřejných soutěží v jednotlivých programech vyhlašovaných TA ČR a v letošním roce tomu nebude jinak. Vychází ze zjištění, která přineslo prověřování hodnocení realizovaných v minulém roce či dotazování členů odborných poradních orgánů, ale také ze zkušeností načerpaných z účasti v mezinárodních pracovních skupinách.

TA ČR usiluje o vyšší kvalitu hodnocení, učí se z chyb i od kolegů v Evropě
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Prověřování hodnocení realizovaných externími hodnotiteli (oponenty, zpravodaji a odbornými hodnotiteli) je v praxi TA ČR už tradicí. Prováděno je sektorovými specialisty – zaměstnanci TA ČR, kteří jsou experty ve svém oboru (disponují dlouholetou praxí a postgraduálním vzděláním). Odborníky v oblasti výzkumu a vývoje, nikoliv jen administrátory, mají ve svých strukturách téměř všechny inovační agentury sdružené v organizaci TAFTIE napříč celou Evropou a TA ČR nechce být výjimkou. Tito specialisté prověřili téměř čtvrtinu (440 / 1900) z oponentských posudků a souhrnných hodnoticích zpráv zpravodajů vypracovaných v roce 2016 v rámci hodnocení veřejných soutěží v programech EPSILON, DELTA a GAMA. Určité pochybení hodnotitelů odhalili v 19 % prověřovaných hodnocení. Jednalo se např. o nesprávné určení poměru aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, o nesoulad mezi slovním a bodovým hodnocením či o používání citací z návrhu projektu místo vlastních argumentů. Tyto častěji se opakující chyby byly zaneseny do jednoho dokumentu, který byl i spolu s doporučeními, jak se těchto chyb vyvarovat, předán všem hodnotitelům v databázi TA ČR jako zpětná vazba k hodnocení i pomůcka pro hodnocení, která budou následovat (analogické závěry z loňského prověřování hodnocení jsou k dispozici ZDE). V případě jednorázových závažnějších pochybení na ně byli hodnotitelé upozorněni jmenovitě, pokud byla zpětným prověřením hodnocení zjištěna dlouhodobě nízká kvalita odváděné práce, byla zcela ukončena spolupráce s danými hodnotiteli.

TA ČR rovněž aktivně pracuje se zpětnou vazbou od členů poradních orgánů, které se aktivně zúčastnily hodnocení veřejných soutěži v roce 2016. Jedná se o členy Rady programu EPSILON, Oborových panelů EPSILON, Rady programu DELTA a Rady programu GAMA. Členové těchto orgánů byli dotazováni na spokojenost s organizačním zajištěním hodnocení, s jejich rolí a pravomocemi v hodnoticím procesu či se spoluprací s TA ČR obecně. Představitele TA ČR potěšil fakt, že tito odborníci s mnohaletými zkušenostmi z oblasti výzkumu a vývoje jsou s podmínkami spolupráce převážně spokojeni a někteří ji dokonce velmi chválí. Připomínky se pak agentura snažila reflektovat a zohlednit je při přípravě veřejných soutěžích, které jsou a budou vyhlašovány v roce 2017. V souladu s přáním nejen členů poradních orgánů tak bude např. v rámci 3. veřejné soutěže programu EPSILON akcentován význam komerčního potenciálu návrhů projektů ucházejících se o podporu a byla také upřesněna pravidla týkající se formy a obsahu dokumentů, které tento potenciál prokazují. Ne každému požadavku však bylo možné vyhovět. Např. hodnotitelské prázdniny v červenci a srpnu si TA ČR při sedmi vyhlašovaných soutěžích v roce 2017 nemůže, bohužel, dovolit.

Další náměty, jak pracovat na zkvalitňování jednotlivých hodnocení a hodnoticího procesu obecně, čerpá TA ČR nejen z vlastních zkušeností, ale např. i z účasti v pracovní skupině TAFTIE SELECT (skupina zaměřená na oblast hodnocení návrhů projektů sdružující 11 členských agentur TAFTIE ) a dalších mezinárodních platformách. Nové způsoby vzdělávání hodnotitelů, zapojení interních hodnotitelů, panelové hodnocení či posuzování stručných nápadů před podáním komplexního návrhu projektu, to všechno jsou zajímavé inspirace, jejichž životaschopnost v místních podmínkách by TA ČR rád ověřil v rámci svého interního projektu ProAdmin a v případě pozitivních výsledků je uvedl do praxe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…