TVEL a GNF-A podepsaly dohodu o licencování a dodávkách jaderného paliva TVS-KVADRAT do USA

27.05.2016 15:02

Ruská palivová společnost TVEL oznámila uzavření dohody s americkou společností Global Nuclear Fuel – Americas (GNF-A) o spolupráci při licencování, marketingu a fabrikaci jaderného paliva pro tlakovodní reaktory provozované ve Spojených státech. Dohoda stanovuje, že TVEL a GNF-A založí společnou alianci, která bude americkým zákazníkům nabízet palivo ruské konstrukce TVS-KVADRAT ke zkušebnímu a později i komerčnímu provozu, zajistí jeho licencování ve Spojených státech a schválení amerického regulačního úřadu Nuclear Regulatory Commission.

TVEL a GNF-A podepsaly dohodu o licencování a dodávkách jaderného paliva TVS-KVADRAT do USA
Foto: TVEL
Popisek: Palivo TVS-Kvadrat

V rámci společné aliance bude GNF-A zajišťovat inženýringové služby, řízení projektu na území Spojených států a bude se zabývat otázkami licencování a zajištění kvality. Ruský TVEL se zavázal k poskytnutí technických dat o konstrukci paliva TVS-KVADRAT a zajistí technologickou podporu a výrobu palivových kazet pro zkušební provoz ze svých vlastních zdrojů. Kazety pro budoucí komerční provoz budou vyráběny ve výrobním závodě společnosti GNF-A ve Wilmingtonu (Severní Karolína).

„Palivová společnost TVEL je jedním z předních výrobců jaderného paliva, při výrobě paliva pro reaktory VVER používá nejmodernější postupy samotné výroby i kontroly kvality a před několika lety vytvořila vlastní konstrukci paliva pro tlakovodní reaktory západní koncepce. Toto palivo je unikátní a nemá na trhu obdobu díky odlišné genealogii své konstrukce, včetně použité slitiny zirkonia pro pokrytí paliva, a díky tomu může zajistit skutečnou diverzifikaci dodávek paliva pro západní tlakovodní reaktory,“ objasnil Oleg Grigorjev, viceprezident TVELu. „Vlastní palivo pro západní typy tlakovodních reaktorů TVS-KVADRAT již dodáváme do Evropy a první zkušenosti nevzbuzují pochybnosti o kvalitě, spolehlivosti, bezpečnosti a ekonomické výhodnosti našeho paliva.“

Grigorjev dodal: „Společnost TVEL je potěšena tím, že se mohla spojit s americkou globální společností GNF při vstupu s vlastním typem jaderného paliva na americký trh. Nepochybujeme o budoucím úspěchu tohoto projektu, který vnese konkurenci na americký trh s jaderným palivem“.

„Američtí provozovatelé tlakovodních reaktorů získají širší možnosti a budou profitovat z růstu konkurence,“ uvedl Lance Hall, výkonný ředitel společnosti GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), do jejíž struktury patří GNF-A. „Jednáme s několika potenciálními zákazníky o zkušebním provozu paliva ruské konstrukce a informujeme je o tom, jakým způsobem rozšíří naše aliance výběr na trhu s jaderným palivem pro západní typy tlakovodních reaktorů,“ dodal.

Palivové kazety TVS-KVADRAT jsou typu 17x17 a jsou určeny pro reaktory americké společnosti Westinghouse se třemi a čtyřmi chladicími smyčkami (tj. pro 900 a 1300MWe verze reaktorů). Jen ve Spojených státech je dnes v provozu 35 bloků s reaktory tohoto typu. Do konstrukce paliva TVS-KVADRAT se promítají dlouholeté zkušenosti s vývojem, výrobou a provozem paliva pro reaktory VVER-1000. V současnosti dodává TVEL palivo pro 78 bloků jaderných elektráren ve 14 zemích, pro výzkumné reaktory v 9 zemích a také pro námořní jaderné reaktory.

Společnost GEH se původně soustředila na varné reaktory a nedávno se zaměřila i na tlakovodní reaktory. Dohoda s TVELem rozšiřuje nabídku jejích služeb v této oblasti. Během loňského podzimu provedla plánovanou údržbu v jaderné elektrárně Ginna ve státě New York ve spolupráci se společností Exelon Generation, jejím provozovatelem, což byla první zakázka této společnosti v oblasti tlakovodních reaktorů. Práce proběhly v rámci stanoveného rozpočtu i harmonogramu a nebyly žádné potíže s kvalitou jejich realizace.

Palivová společnost TVEL patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, vyvíjí, vyrábí a dodává jaderné palivo v souladu s přísnými mezinárodními požadavky, a to na ruské i zahraniční jaderné elektrárny. Také zásobuje výzkumné a námořní jaderné reaktory. Společnost je první na světě z hlediska objemu zakázek v oblasti obohacování a konverze uranu.

Společnost TVEL byla založena v roce 1996, aby zdokonalila řízení ruských společností palivového cyklu. Nabízí služby v oblasti obohacování a konverze uranu, fabrikace jaderného paliva, projektování a výroby obohacovacích centrifug a také výzkumu a vývoje. Umožňuje jí to nabízet zákazníkům komplexní služby v celé oblasti přední části palivového cyklu.

Global Nuclear Fuel (GNF) je předním dodavatelem jaderného paliva pro varné reaktory, a to klasického i MOX paliva. Dále poskytuje svým zákazníkům inženýringové služby. Jde o společný podnik společností GE Hitachi a Toshiba. Vlastní činnost provádí firmy Global Nuclear Fuel – Americas se sídlem ve Wilmingtonu v Severní Karolíně a Global Nuclear Fuel – Japan v Kurihamě.

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) sídlí ve Wilmingtonu a patří k předním dodavatelům reaktorů a služeb v jaderné energetice. Byla založena v roce 2007 spojením americké společnosti General Electric a japonské Hitachi. Jedním z cílů této společnosti je poskytování služeb při výstavbě nových jaderných bloků. Společnost svým zákazníkům po celém světě nabízí nejmodernější technologická řešení pro zvyšování výkonu a zlepšování bezpečnosti stávajících jaderných elektráren.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…