Takticko-štábní cvičení prověřilo připravenost Středočeského kraje na případnou migrační vlnu

14.04.2016 13:36

Několik desítek středočeských policistů, členů Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, Českého červeného kříže, Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a dalších složek Integrovaného záchranného systému se v úterý 12. dubna zapojilo do cvičení Migrace 300, jehož cílem bylo prověřit postupy všech složek IZS při zvládnutí případné migrační vlny. Štábní část cvičení se konala v areálu Krajského ředitelství policie Středočeského kraje na Zbraslavi a taktická část s praktickými ukázkami, do nichž byli zapojeni figuranti představující cizince z Iráku a Sýrie, proběhla v areálu Územního odboru Policie ČR Beroun.

Takticko-štábní cvičení prověřilo připravenost Středočeského kraje na případnou migrační vlnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

„Uspořádáním cvičení jsme si chtěli vyzkoušet, jak bychom zvládli možný příjezd migrantů na území našeho kraje, a zmapovat silné a slabé stránky připravenosti na takovou situaci,“ řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD), který je zároveň předsedou Bezpečnostní rady kraje.

Cvičení simulovalo situaci, kdy u Břeclavi na území České republiky neoprávněně vstoupila velká skupina cizinců a policie Jihomoravského kraje požádala o pomoc mj. i Středočeský kraj. Část migrantů  proto byla převezena do areálu Krajského ředitelství PČR, Územního odboru Policie ČR Beroun za účelem provedení správních úkonů.

Autobus přivezl do Berouna celkem třicet figurantů představujících uprchlíky, z nichž zhruba třetinu tvořily ženy. Policisté je vyváděli po jednom a předávali je k dalším úkonům. „Kontroluje se, jestli nejsou ozbrojeni, co mají v zavazadlech, zjišťují se základní identifikační údaje. Pokud mají doklady, opisují se.  V případě, že doklady nemají, zjišťujeme jejich jméno, národnost, státní příslušnost apod. za pomoci tlumočníků,“ popsal proces náměstek ředitele Krajského ředitelství PČR Středočeského kraje pro vnější službu Jan Ptáček.

Cvičení simulovalo situaci, kdy u Břeclavi na území České republiky neoprávněně vstoupila velká skupina cizinců a policie Jihomoravského kraje požádala o pomoc mj. i Středočeský kraj.

Celkem bylo k zajištění cvičení v Berouně nasazeno 40 policistů. V případě zajišťování správních úkonů pro 300 migrantů by však bylo zapotřebí 170 policistů.

Hasičský záchranný sbor si na místě vyzkoušel také mobilní dekontaminační zařízení, které by mohlo být v případě nutnosti použito k zajištění akutních hygienických potřeb migrantů. „V takovém případě migranti dostanou identifikační pásku, zanechají svůj oděv v tomto zařízení, provedou očistu těla a dostanou náhradní oděv,“ přiblížil způsob využití dekontaminačního zařízení ředitel HZS Středočeského kraje Miloslav Svatoš.

„Domnívám se, že integrovaný záchranný systém i policie jsou dobře připraveny. Ukázalo se však, že je nutné na Krajském úřadě Středočeského kraje dovybavit pracoviště krizového řízení pro zajištění činnosti krizového štábu kraje a bezpečnostní rady kraje. Hlavně za účelem efektivní komunikace a sdílení dat se složkami IZS i dalšími územními orgány v případě řešení mimořádných událostí a krizových situací. Je zapotřebí všechny složky IZS a jejich operační střediska propojit s územními orgány on-line,“ zhodnotil průběh cvičení hejtman Miloš Petera. „Chtěl bych tuto věc projednat na nejbližším Zastupitelstvu kraje,“ dodal. To se bude konat v pondělí 25. dubna.

Celkem bylo k zajištění cvičení v Berouně nasazeno 40 policistů. V případě zajišťování správních úkonů pro 300 migrantů by však bylo zapotřebí 170 policistů.

Poslanec Parlamentu ČR a místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Richard Dolejš poděkoval všem zúčastněným složkám cvičení s tím, že splnilo svůj účel. „I když migrační vlna na území kraje neprobíhá, je potřeba, aby byly složky IZS připraveny. V tom vidím velký přínos pro občany Středočeského kraje,“ řekl.

Hejtman Miloš Petera dále upozornil, že je nutné prověřit účelnost ustanovení právních předpisů v oblasti krizového řízení z hlediska potřeb finančního zabezpečení integrovaného záchranného systému a bezplatného použití státních hmotných rezerv pro základní složky IZS při řešení migrační vlny velkého rozsahu. „V současné době je možné použít finanční prostředky a hmotné rezervy v této oblasti pouze pro zajišťování záchranných a likvidačních prací nebo ochranu vlastního obyvatelstva. Z hlediska použití pro řešení migrační vlny to není zcela legislativně čisté,“ vysvětlil hejtman.

 

Takticko-štábního cvičení se zúčastnil také středočeský hejtman Miloš Petera (třetí zleva) a poslanec a místostarosta Zdic Richard Dolejš (druhý zleva).

„Chtěl bych také poděkovat ministru vnitra Milanu Chovancovi i poslanci Richardu Dolejšovi, s nimiž jsme na přípravě cvičení intenzivně spolupracovali, za pomoc a podporu. Jsme už také domluveni, že v měsíci září uspořádáme další cvičení s touto tematikou, tentokrát ale už i ve spolupráci s dalšími kraji, jejichž hranice přímo sousedí s Maďarskem či Rakouskem. Kromě zvládnutí migrační vlny se v něm chceme zaměřit i na problematiku ochrany zdrojů pitné vody,“ doplnil hejtman Petera.

Krajští odborníci na bezpečnost společně s vedením středočeské policie a dalších složek IZS nyní budou proběhlé cvičení analyzovat. „Konkrétní závěry z provedeného cvičení a jeho vyhodnocení projedná Bezpečnostní rada Středočeského kraje v druhé polovině měsíce května,“ uzavřel tajemník krajské bezpečnostní rady Luboš Navrátil.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…