Takto ROP NUTS II Jihozápad přispěl k modernizaci škol

20.04.2015 15:58

Školy v Plzeňském a Jihočeském kraji by bez finanční podpory Evropské unie nebyly zdaleka tak moderní a neměly tolik míst pro své žáky a studenty. Díky Regionálnímu operačnímu programu (ROP) NUTS II Jihozápad bylo v uplynulých osmi letech podpořeno 201 projektů základního, středního a vyššího odborného školství na jihozápadě Čech. Dosud proplaceno přitom bylo 881 milionů korun. Podle představitelů ROP NUTS II Jihozápad je právě školství jednou z oblastí, která finanční pomoc nejen z evropských fondů potřebuje nejvíce.

Takto ROP NUTS II Jihozápad přispěl k modernizaci škol
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Jednu z posledních výzev z Regionálního operačního programu Jihozápad, v pořadí 34. výzvu na rozvoj infrastruktury základního, středního a vyššího odborného školství jsme uzavřeli vloni a přijali jsme do ní 119 žádostí o dotace. Na podporu škol v Plzeňském a Jihočeském kraji bylo v tomto případě vyčleněno více než 242 milionů korun. O tyto finanční prostředky mohly žádat kraje, obce a jimi zřizované školy, dále pak církevní školy, soukromé školy, školská zařízení a školské právnické osoby podle zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Mgr. Michaela Šímová. Zdůraznila, že díky podpoře z ROP Jihozápad došlo k rozšíření kapacit školských zařízení, které je důležité zejména ve spádových oblastech – tedy ve školách na okrajích měst.

Dotace z ROP Jihozápad do školství v průběhu celého implementačního období 2007–2013 byly vyčleněny například na pořízení a modernizaci vybavení škol a školských zařízení vedoucí k vyšší efektivitě výuky. Z financí unie tak mohly být modernizovány třídy, jazykové a další jinak specializované učebny, dílny, dále mohly být například zakoupeny nové počítače, vybaveny a postaveny tělocvičny či hřiště apod. Dotace pomohly stovkám základních, středních i vyšších odborných škol. „Z 34. výzvy lze jmenovat například projekty Modernizace a propojení výuky CNC programování, automatizace a robotiky na SPŠ strojní a stavební Tábor, Vybavení pro potřeby výuky v ZŠ Klatovy, Modernizace vybavení Sportovního gymnázia v Plzni, Modernizace učeben základní a střední školy v centru Arpida v Českých Budějovicích, Rekonstrukce odborných učeben ZŠ J. K. Tyla Písek a mnohé další,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

„Aktuální stav školských objektů a jejich vybavenost neodpovídá v některých případech požadavkům na kvalitní vzdělávání. Proto je nutná obnova objektů škol a školských zařízení, ale také zkvalitnění vybavení pro vzdělávání. Jsme rádi, že Regionální operační program Jihozápad tomuto mohl napomáhat,“ sdělil místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…