Technologická agentura zintenzivňuje technologickou spolupráci s Japonskem

27.09.2017 18:24

Ve středu 20. září 2017 se v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky uskutečnil mezinárodní workshop na téma česko-japonské technologické spolupráce a to za účasti vedoucího představitele japonské organizace New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), pana Makoto Watanabe, který byl na pozvání Technologické agentury ČR (TA ČR) na návštěvě České republiky.

Technologická agentura zintenzivňuje technologickou spolupráci s Japonskem
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Na akci kromě něj vystoupili také náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný, japonský velvyslanec v ČR Kaoru Shimazaki a předseda TA ČR Petr Očko.

V rámci workshopu byly prezentovány společné projekty českých a japonských podniků a výzkumných institucí s vysokým tržním potenciálem v oblastech průmyslu 4.0, energetiky, optiky a materiálového inženýrství. Akci organizovaly TA ČR, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a JETRO - japonská vládní agentura na podporu obchodu a investic. Workshop podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a NEDO.

Foto SEJKOT CIIRC SEN5575 - Version 2

V rámci workshopu proběhly prezentace mnoha excelentních společných česko-japonských výzkumných projektů v oblastech, které jsou pro obě země zajímavé a perspektivní. V rámci následné panelové diskuse byl hodnocen potenciál další spolupráce do budoucna. Předseda TA ČR Petr Očko při ní uvedl, že je agentura připravena takové projekty finančně podpořit společnou výzvou v rámci programu DELTA v červnu příštího roku. TA ČR by tak navázal na memorandum o porozumění, které v loňském roce s NEDO uzavřel. “Návštěva výkonného ředitele organizace NEDO, pana Makoto Watanabe, je jedinečnou příležitostí, kterou se TA ČR rozhodl využít pro prezentování vysokého potenciálu pro rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje. Společná výzva našich organizací by byla přirozeným vyústěním dosavadních jednání a současně by otevřela nové příležitosti pro české podniky a výzkumné organizace,” zdůraznil Petr Očko. “Program DELTA je úspěšným nástrojem podpory mezinárodní spolupráce v aplikovaném výzkumu s klíčovými inovačními zeměmi. Úspěšnost programu se také odrazila v tom, že dne 18. září schválila vláda jeho prodloužení, což nám umožňuje efektivně podpořit také spolupráci s Japonskem,” dodal Očko.

Zájem o společnou výzvu s Japonskem potvrzuje i atraktivita samotné akce, které se zúčastnilo více než 60 zástupců firem i výzkumných, soukromých a veřejných institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …