Technologické inovační centrum: Mobilní appka pro objednávání jídel, ručně vyráběné cajony i desková hra pro nevidomé zaujaly porotu projektu Můj první milion

25.06.2020 16:15

Akcelerační program letos opět lákal na vzdělávání, mentoring a předávání know-how.

Technologické inovační centrum: Mobilní appka pro objednávání jídel, ručně vyráběné cajony i desková hra pro nevidomé zaujaly porotu projektu Můj první milion
Foto: Technologické inovační centrum
Popisek: Technologické inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Zlínský kraj uspořádali již 13. ročník akce Můj první milion

V prostorách Technologického inovačního centra se uskutečnilo vyhlášení vítězů akceleračního programu Můj první milion. Finančními i věcnými cenami v hodnotě 300 tisíc korun byly v pondělí 22. června odměněny tři nejlepší podnikatelské záměry žáků středních škol a ve středu 24. června tři nejlepší záměry přihlášené do kategorie vysoké školy a veřejnost. Uděleno bylo také několik speciálních cen. 

13. ročník akce Můj první milion evidoval k datu uzávěrky, tedy 16. únoru 2020, rekordních 111 přihlášek ve dvou kategoriích. V projektu, jenž si bere za cíl podporu podnikatelského myšlení ve Zlínském kraji, se v kategorii středních škol sešlo 54 záměrů z 16 škol. Do hlavní kategorie vysokých škol a veřejnosti pak zaslalo své záměry dokonce 57 potenciálních start-upů. Během února z nich odborná porota vybrala top 14, které mohli jejich autoři rozvíjet v osmitýdenním akceleračním programu a současně se tak utkat o atraktivní ceny. 

„Účastníci akcelerátoru pod odborným vedením našich mentorů během několika málo týdnů převedli své podnikatelské myšlenky a originální nápady v reálný byznys plán. K tomu měli opět možnost získat exkluzivní kontakty a zajímavé ceny a posunout se ještě blíž na cestě za svým snem. Zrealizovat hladký průběh akceleračních workshopů, které se v důsledku karantény přesunuly do online prostředí, bylo velkou výzvou, ale vše jsme zvládli na sto procent,“ zhodnotil letošní ročník Petr Konečný z Technologického inovačního centra. 

Jak to dopadlo?

V kategorii středních škol se tvůrčí zápal studentů projevil v mnoha různých odvětvích, což dokazuje i pestré zaměření oceněných projektů. 

1. místo:
Martin Kancner ze SOŠ Josefa Sousedíka s projektem MK Kachon – zakázková výroba bicích hudebních nástrojů cajon.

2. místo:
Nela Kratochvílová z Gymnázia Lesní čtvrť s projektem Handra – upcycling starého oblečení.

3. místo:
Daniel Hurta ze SOŠ Josefa Sousedíka s projektem Stolařství Hurta.

Kategorie vysokých škol a veřejnosti rovněž překvapila různorodostí přihlášených nápadů. Porota nakonec vybrala tyto projekty.

1. místo:
Jakub Josef Forman z Univerzity Tomáše Bati s mobilní aplikací Foode, která zjednodušuje objednávání v restauracích, barech a hotelech. Umožňuje online objednávku i platbu v minimálním čase.

2. místo:
Miroslav Dančák s originální ručně vyráběnou deskovou hrou Labyront, která spojuje lidi a rodiny nejen s hendikepem.

3. místo:
Amélie Janíková s projektem Klobucká manufaktura. Jeho cílem je vytvořit ve Valašských Kloboukách příjemné kulturní místo, jehož nosným tématem budou právě klobouky.

Kromě tří hlavních cen v obou kategoriích byla udělena rovněž speciální ocenění:

Cena pro nejaktivnějšího pedagoga od Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje:
Ing. Bc. Marcela Mrázková ze školy MESIT střední škola, o.p.s.

Cena střední škole za podporu podnikatelského myšlení u studentů od Technologického inovačního centra:
MESIT střední škola, o.p.s. 

Speciální cena banky ČSOB v hodnotě 5.000 Kč a 5.000 Kč na využití jejich služeb:
Jakub Josef Forman za aplikaci Foode.

Cena za nejlepší online projekt od dynamix investment:
Jaroslav Mai a platforma Onlinelogy nabízející veškeré potřebné nástroje na online konzultace odborníků s jejich klienty.

Cena Valašskoklobouckého podnikatelského centra za udržitelný rozvoj, zejména jeho environmentální přínos:
Viktor Karlík a jeho efektivní systém samonosných panelů na bázi dřeva a slámy. 

Speciální cena Technologického inovačního centra Zlín – kancelář v podnikatelském inkubátoru na rok zdarma:
Jakub Josef Forman za aplikaci Foode.  

Speciální cena za přínos v společenský odpovědném podnikání od agentury CzechInvest:
Miroslav Dančák s originální ručně vyráběnou deskovou hrou Labyront

Kvalitní mentoring a podpora těch nejlepších

Výjimečný zájem o 13. ročník projektu si pořádající Technologické inovační centrum Zlín vysvětluje především rozsahem aktivit, které účastníkům v rámci akceleračního programu nabízí, zejména pak odbornými workshopy a konzultacemi se zkušenými mentory z řad úspěšných podnikatelů, investorů a špičkových specialistů v oborech souvisejících s podnikáním. 

Díky nim si účastníci akcelerátoru významně prohloubili znalosti obchodního modelu, marketingu, právních aspektů, validace projektů, podnikových financí, zdokonalili si také své prezentační dovednosti. „Tento ročník byl pro mě premiérou v roli porotce a byl jsem překvapený, s jak skvělými podnikatelskými záměry se jednotliví soutěžící přihlásili. Jednou ze specializací naší kanceláře je právě právní pomoc start-upům, takže již při prezentaci soutěžních projektů jsme mohli podnikatele upozornit na to, jaká rizika jim hrozí a jak je případně minimalizovat. Díky tomu se tak mohou soustředit na své podnikání a věřím, že o spoustě z nich ještě uslyšíme,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení výsledků jeden z nejžádanějších mentorů letošního ročníku JUDr. Lukáš Rezek z advokátní kanceláře Petráš Rezek s.r.o.

Silnou motivací pro účast v soutěži jsou rovněž úspěchy absolventů projektu Můj první milion z minulých let, například zlínské firmy VASKY, SUTU, DOLLER, Repetebox nebo třeba Dave´s knives.  Další, již 14. ročník, bude vyhlášený opět na podzim, přesně 1. října 2020. Aktuální informace hledejte na www.mujprvnimilion.cz.

Kdo za tím stojí

Technologické inovační centrum je společným podnikem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Zlínského kraje. Významným partnerem je i statutární město Zlín, které mimo jiné poskytuje prostory v budově 23 v továrním areálu. 
Technologické inovační centrum dlouhodobě podporuje začínající podnikatele prostřednictvím různých typů vzdělávacích aktivit, v budově 23 v továrním areálu provozuje podnikatelský inkubátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…