Temelín nabízí selfíčko přímo z reaktorového sálu

18.01.2017 12:34

Fotka z reaktorového sálu Jaderné elektrárny Temelín. Až doteď se netradiční možnost týkala pouze několika desítek lidí a to během odstávek pro výměnu paliva. Nově si fotografii ze srdce jihočeské jaderné elektrárny může pořídit kdokoli. A nemusí přitom ani do žlutého oblečení.

Temelín nabízí selfíčko přímo z reaktorového sálu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

V temelínském infocentru nově funguje fotokoutek v podobně reaktorového sálu.

Několik let zde bývaly vitríny pro výstavu různých ručně dělaných výrobků. Ty teď uvolnily místo reaktorovému sálu. Přesněji řečeno jeho zmenšené maketě. Ta je přibližně 250krát menší než reálné srdce jaderné elektrárny. Přesto zástupci ČEZ očekávají, že tudy projde 20krát více lidí než reálným reaktorovým sálem. „Nový fotokoutek bude běžně dostupný každému návštěvníkovi našeho Infocentra. Žádné formuláře, žádné kontroly, žádná povolení. Opravdu bude stačit jen přijít a vyfotit se,“ poznamenal tiskový mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Mezi prvními se vyfotili studenti Jihočeské univerzity. „Bylo to překvapení, rozhodně jsme to nečekali. Podle mě se podařilo reaktorový sál napodobit věrohodně. Na svůj facebook si to asi dám, když už tady stojím s takovým fešákem,“ s nadsázkou glosovala pózování s figurou pracovníka elektrárny čtyřiadvacetiletá studentka Jihočeské univerzity Veronika Růžičková.

Po motýlí louce je fotokoutek další zajímavostí, kterou ČEZ pro návštěvníky temelínského Infocentra v poslední době připravil. „Fotokoutek byl spíše o nápadu než o drahé technice. Je to v podstatě tapeta s prostorovou fotografií. Selfíčka a fotky z netradičních míst letí a něco takového chceme našim návštěvníkům nabídnout,“ vysvětlil Petr Šuleř, vedoucí temelínské komunikace.

Že jde o maketu nikoli reálný reaktorový sál, prozradí oblečení návštěvníků. „Zvažujeme připravit i žluté kombinézy, aby virtuální realita byla co nejvěrohodnější,“ dodal Šuleř.

Od října měli zájemci možnost vyfotit se v netradičním prostředí jaderného reaktoru na výstavě Accelerating Science. Ta na českobudějovickém Výstavišti přivítala během tří měsíců téměř 22 tisíc návštěvníků. Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN teď výstavu přestěhuje do tureckého Istanbulu.

Loni Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín navštívilo 32 tisíc lidí. Dlouhodobě tak zámeček Vysoký Hradec patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…