Temelínská traktoriáda představila historickou zemědělskou techniku

19.09.2016 11:52

Majitelé historické zemědělské techniky, která dodnes brázdí pole v okolí dnešní Jaderné elektrárny Temelín, si dali v sobotu 17. září sraz v Litoradlicích. Na pátém ročníku již tradiční Temelínské traktoriády, jejímž partnerem byla Skupina ČEZ v rámci Oranžového roku v okolí elektrárny, byla k vidění zhruba dvacítka traktorů veteránů. Prohlédnout si je přišly zhruba dvě stovky lidí.

Temelínská traktoriáda představila historickou zemědělskou techniku
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Nejstarším strojům je už přes šedesát let a rozhodně by je bralo nejedno technické muzeum. Tyto ale stále pracují na poli a slouží zdejším hospodářům. Podmínkou účasti je tedy samozřejmě i to, že sem musí dorazit po vlastní ose,“ konstatoval Petr Macháček, starosta obce Temelín, jíž jsou Litoradlice jednou z místních částí. Jeho traktor ale chyběl.

„Ještě včera večer s ním byl syn na poli, ale ráno prasklo táhlo od spojky a opravu jsme už nestihli. Podobně dopadly další tři stroje, ráno nenastartoval třeba Massey Ferguson, nádherná mašinka z devětapadesátého roku, ale i tak je účast velmi početná,“ poznamenal Macháček, sám soukromě hospodařící zemědělec.

Mezi stroji, z nichž nejstarší pochází z padesátých let minulého století, byla nejčastěji zastoupena slavná značka Zetor, nechyběl zde ale ani Bührer či Porsche. Velkou pozornost budila také Půdní fréza Agrostroj z roku 1962 a především pak na ní naložený stabilní motor napajedelských Bratří Pařízků Slavia z let 1930 – 1938.

„Před druhou světovou válkou se tento stabilák vyvážel pod označením Triumpf a sloužil k pohánění zemědělských strojů, mlátičky, čističky a podobně. Stejný typ hrál například ve filmu Na samotě u lesa. Pamatujete? Nos vodu, nos vodu, přidávej plyn …,“ zadeklamoval starosta. „Tak to je on,“ dodal.

Historická technika zdejších zemědělců přilákala dospělé i děti. Převažovali ovšem muži. „Počasí vyšlo. Prohlédneme si exponáty, popovídáme se sousedy a přáteli. Prostě fajn odpoledne,“ okomentoval akci Radek Děkan, který na traktoriádu dorazil se svými dvěma malými dcerkami. Zatímco otec studoval motory vystavených traktorů, u dívek zjevně zvítězil ruční klakson jednoho ze strojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…