Téměř sedm milionů receptů letos předepsali lékaři klientům ZP MV ČR, z nich 76 procent elektronicky

11.12.2018 12:19

Celkem 6,82 milionu receptů předepsali lékaři za prvních deset měsíců letošního roku klientům druhé největší Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Z nich 76 % bylo předepsáno v elektronické podobě.

Téměř sedm milionů receptů letos předepsali lékaři klientům ZP MV ČR, z nich 76 procent elektronicky
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

„Zatímco po spuštění elektronického předepisování v lednu letošního roku bylo takto předepsáno 61,6 % receptů, v říjnu už to bylo 83,8 %. Žádné katastrofické předpovědi o hrozícím kolapsu elektronického předepisování receptů se nenaplnily. Drobné potíže, které zavedení elektronizace provázely, se vcelku rychle vyřešily,“ okomentovala blížící se roční výročí e-receptů ředitelka zdravotnického odboru ZP MV ČR Ivana Cimalová.

Podle ní praktičtí lékaři pro děti a dorost a všeobecní praktičtí lékaři předepisují recepty elektronicky z 80 %, ambulantní specialisté a gynekologové ze 75 %, stejně jako lékaři v lůžkových zařízeních. „Z interní statistiky ZP MV ČR byl zaznamenán největší nárůst v předepisování receptů elektronicky u lékařů v nemocnicích: ze 60 % v lednu na 80 % v říjnu,“ upřesnila Ivana Cimalová.

Ze statistiky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplývá, že do elektronického předepisování je zapojeno 2 878 lékáren, 16 476 zdravotnických zařízení a 40 642 lékařů. Z pohledu pacienta se stále větší oblibě těší předávání identifikátoru prostřednictvím SMS zprávy, což se děje v 90 % případů v porovnání se zasíláním prostřednictvím e-mailu.

ZP MV ČR působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016, mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017 a 2018 a nově rovněž titulu Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…