Teplárna České Budějovice: Horkovod na Pražském předměstí získal titul Projekt roku 2013

24.04.2014 10:28

Významné snížení tepelných ztrát o více než 31 tisíc giga joulů za rok a posílení efektivnosti distribuce tepla rozhodlo o tom, že nahrazování parovodu horkovodem na Pražském předměstí v Českých Budějovicích získalo titul Projekt roku 2013. Oznámila to výkonná rada Teplárenského sdružení ČR.

Teplárna České Budějovice: Horkovod na Pražském předměstí získal titul Projekt roku 2013
Foto: Teplárna České Budějovice
Popisek: Teplárna České Budějovice

„Velmi mě to těší, protože ocenění získal náročný projekt, který jsme zvládli během velmi krátké doby mezi dvěma topnými sezónami. Vždyť ještě začátkem loňského června se v chladném počasí topilo. Uznání za vstřícnost tak patří i obyvatelům této části města, protože každou takovou akci provází stavební ruch a technologické odstávky,“ uvedl Miroslav Houfek, předseda představenstva Teplárny České Budějovice, která byla investorem. 

„Našim cílem je modernizací distribuční sítě a dalšími opatřeními meziročně ušetřit 1,5 procenta ročního prodeje energií zákazníkům. Významným snížením tepelných ztrát zároveň snížíme i množství vypouštěných emisí, protože spálíme méně uhlí,“ říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva teplárny. Pokles emisí je značný. Konkrétně jde ročně o 21,3 tuny SO2, 7,8 tun NOx a 4,3 tun CO2.. To vše je v souladu se směrnicí Rady Evropy a Evropského parlamentu o snižování vlastních ztrát a nákladů na distribuci v teplárenství a zvýšení její efektivity a účinnosti.

Projekt napojení Pražského předměstí, dosud zásobovaného parovodem, na horkovod na levém břehu řeky Vltavy z let 2006 a 2007, začal loni v červenci a během několika měsíců byl dokončen. Vyměnily se téměř dva kilometry dožívajícího a předimenzovaného parovodního potrubí, a na moderní horkovodní systém bylo přepojeno 2802 bytů a také například budovy Zdravotně - sociální fakulty a kolejí Jihočeské univerzity nebo obchodní a sportovní centrum. Teplo do nich dodává 6 výměníkových stanic, vybavených novými technologiemi, s výkonem 21 840 kW.

Investice stála 73,3 milionů Kč bez DPH. Z ní 23 milionů Kč, tedy maximálně možnou část, pokryly dotace z Fondu OPŽP a Fondu soudržnosti EU. Část financování pokryl i bankovní úvěr z linky Evropské investiční banky s grantem ve výši 163 tisíc eur na podporu životního prostředí a snížení tepelných ztrát.

Součástí stavby byl i nový protlak páteřní trasy pod frekventovanou čtyřproudou levobřežní komunikací a Plzeňskou ulicí a také zvýšení technologické lávky přes řeku Vltavu o 1,2 metru, aby nebyl ohrožen bezpečný provoz horkovodu ani v době povodně.

Nyní se připravuje II. etapa rekonstrukce sítí v délce 2 209 metrů, která začne letos v létě a přímo na tuto stavbu naváže. Na horkovod připojí dalších 6 výměníkových stanic v oblasti Pražského předměstí o celkovém výkonu 27 720 kW.

I tento projekt vychází z dlouhodobé koncepce provozu a rozvoje sítí centrálního zásobování tepla v Českých Budějovicích. Koncepce vznikala v letech 2012 a 2013 a přímo navazuje na schválenou Koncepci podnikatelské činnosti teplárny. Ta od roku 2012 disponuje kompletním auditem všech svých parovodů a horkovodů a má tedy detailní přehled o stavu těchto primárních sítí. Součástí dokumentu jsou i modely řešení a další rozvoj.

Výměníkové stanice napojené v roce 2013 na horkovodní systém:

VS Jihočeská univerzita (1500 kW), Vltava 3 (4570), Plzeňská (3200), Pouzar (350), Čéčova (7120) a Klostermannova (5100). Celkový výkon: 21 840 kW.

Výměníkové stanice, které se v roce 2014 napojí na horkovodní systém:

VS Čéčova (3230 kW), Hálkova (1680), Bezpalec (40), Kostelní (2800), Nerudova (3170) a Klaricova (16800). Celkový výkon: 27 720 kW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…