Teplofikace Ledvic: Český energetický a ekologický projekt roku 2013

14.11.2014 16:46

Velký důvod k oslavě má po 11. listopadu ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ. Na galavečeru vyhlášení celostátní soutěže „Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2013“ v pražské Betlémské kapli získala totiž hned dvě významná ocenění.

Teplofikace Ledvic: Český energetický a ekologický projekt roku 2013
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

První od pořádající společnosti TOP EXPO CZ a druhé od ministerstva průmyslu a obchodu. V obou případech se jednalo o projekt teplofikace města Ledvice, který byl letos již oceněn Teplárenským sdružením ČR jako Projekt roku 2013 v kategorii „Rozvoj soustav zásobování teplem“.

„Samozřejmě nás prvenství v celostátní soutěži velice těší. Je důkazem, že naše snaha o zajištění efektivnějších a kvalitnějších dodávek tepla obyvatelům měst a obcí pomocí centrálního zásobování teplem má své opodstatnění,“ říká Petr Hodek, místopředseda představenstva ČEZ Teplárenské, který obě ocenění převzal z rukou pověřeného předsedy Senátu ČR Petra Škromacha a vicepremiéra ČR pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka.

Soutěž „Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2013“ má dlouholetou tradici. Letos proběhl již její 12. ročník. Jeho cílem byla prezentace staveb, projektů a inovací, které významným způsobem snižují energetickou náročnost České republiky. Zároveň pak zvyšují energetickou účinnost energetických zdrojů a přispívají ke zlepšení životního prostředí. Tradičními vyhlašovateli soutěže byly Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Organizaci soutěže opět zajišťovala společnost TOP EXPO CZ. 

Teplofikace Ledvic stála 38,5 milionu korun. Na systém dálkového vytápění je přitom napojeno zhruba 100 objektů, 29 jich je městských, včetně 21 bytových domů. V ostatních případech jde o rodinné domy. „Realizace projektu započala slavnostním výkopem 9. října 2012. Hotovo bylo o deset měsíců později, přičemž faktickou dodávku tepla jsme zahájili již 1. září 2013,“ poznamenal Petr Hodek. 

Nový způsob vytápění napojených objektů lze popsat tak, že z nedaleké elektrárny je vyveden tepelný napáječ do města, kde rozdělením do uličních větví a dále domovními přípojkami je možné postupně připojit všechny objekty – domy v Ledvicích. V každém připojeném domě je umístěna kompaktní objektová předávací stanice tepla a z ní napojen vnitřní topný systém.

„Tím dochází k nahrazení stávajících neekologických individuálních způsobů vytápění. V řeči čísel to znamená odstranění 7,6 tuny emisí tuhých znečišťujících látek proti navýšení méně než 100 kg na straně elektrárny. Z ovzduší rovněž ročně ubude 9,58 tuny SO2, 0,27 tuny NOx, 35,24 tuny CO a 363,30 tuny CO2. Centrální zásobování města Ledvice teplem je tudíž ekologicky čisté a energeticky úsporné a zároveň i účinné,“ uzavřel Petr Hodek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…