Tesco: Potravinová banka pomáhá těm nejpotřebnějším

25.08.2013 14:35

Společnost Tesco zahájila spolupráci s Českou federací potravinových bank. V rámci spolupráce daruje maloobchodní řetězec ročně více než sto tisíc položek potravin, které budou neziskovými organizacemi využívány pro azylové domy, lidem bez domova a další charitativní a sociální instituce.

Tesco: Potravinová banka pomáhá těm nejpotřebnějším
Foto: Tesco
Popisek: Tesco

Pomoc se soustředí zejména do Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Tesco tak zajistí potravinovou pomoc potřebným a zároveň sníží plýtvání potravinami. Každý měsíc je zboží z obchodů předáno zástupcům Potravinové banky.

V první fázi je do spolupráce s Potravinovými bankami zapojeno přibližně 50 hypermarketů, a do konce roku je v plánu zapojit i zbývajících čtyřicet obchodů této velikosti. „Součástí programu na snižování plýtvání potravinami je na prvním místě snížení celkového množství, a to jednak spoluprací s dodavateli, ale také efektivnějším řízením v našich obchodech. Neprodané přebytečné potraviny pak poputují do azylových domů," objasňuje Martina Šilhánová, manažerka Nadačního fondu Tesco.

Spolupráce s Potravinovou bankou

Posle statistiky Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad. Alarmující však je, že likvidovány jsou také potraviny, kterým doba minimální trvanlivosti prošla teprve před nedávnem. A to i přesto, že nejsou nijak zdravotně závadné a ani jejich kvalita není nijak snížena. Přitom tyto potraviny je možné ještě smysluplně využít. Spolupráce s Potravinovou bankou spočívá v darování nezávadných potravin s těsně ukončeným datem minimální trvanlivosti. „V celé České republice stále narůstá počet lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby a nemají ani finanční prostředky na nákup potravin. V roce 2012 to bylo 9 % lidí a právě k nim směřuje naše pomoc," říkáFabrice Martin-Plichta, ředitel České Federace potravinových bank a dodává: „Spolupráce se společností Tesco rozšiřuje rozmanitost a množství potravin, které můžeme poskytnout charitativním a sociálním institucím v době, kdy se čím dál tím více lidí ocitá na hranici chudoby.

Česká Federace potravinových bank

Česká Federace potravinových bank je občanské sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny, skladuje je a přiděluje humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným. V současné době má Česká Federace potravinových bank čtyři pobočky, a to v Praze, Ostravě, Litoměřicích a Liberci.

* WRAP (Waste & Resources Action Programme) http://www.wrap.org.uk/

O společnosti Tesco Stores ČR

Společnost Tesco Stores ČR, a. s. vstoupila na český trh v roce 1996. V současné době provozuje v tuzemsku 232 obchodů, 19 čerpacích stanic a 7 obchodních center.

Společnost Tesco Stores CR, a.s. je členem platformy odpovědných firem Byznys pro společnost a dlouhodobě se věnuje oblasti společenské odpovědnosti.

Vyústěním dlouholeté systematické pomoci společnosti Tesco neziskovému sektoru bylo založení Nadačního Fondu Tesco v roce 2009.

V roce 2012 Nadační fond Tesco představil nový program Extra třída, určený žákům posledních ročníků základních škol. V loňském roce Nadační fond rozdělil ve svých charitativních projektech téměř 6 milionů korun.

Společnost Tesco Stores CR, a.s. se zavázala snižovat dopady své činnosti na životní prostředí a do roku 2050 mít neutrální uhlíkovou stopu.

V roce 2011 společnost otevřela v Jaroměři první hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě. V roce 2012 byl otevřen supermarket Tesco ve Skutči, kde se poprvé využilo tepelné čerpadlo, které vyrábí energii využitelnou pro vytápění i chlazení obchodu. Navíc je na střeše umístěna fotovoltaická elektrárna představující energetickou úsporu.

Za svůj první energeticky úsporný obchod v Žatci obdrželo Tesco v roce 2008 první cenu Energy Globe Award v kategorii Země. Energeticky úsporná opatření rozšiřuje společnost Tesco na své další obchody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…