Tetřevy z beskydské odchovny Lesů ČR vypustili lesníci do přírody

03.09.2017 22:30

Pět odchovaných tetřevů hlušců lesníci poprvé vypustili v Beskydech do volné přírody, a to v posledním srpnovém týdnu. Podnik Lesy ČR otevřel odchovnu v obci Krásná na Frýdecko-Místecku před dvěma lety. Usiluje tak o zachování tamější dosud živořící populace.

Tetřevy z beskydské odchovny Lesů ČR vypustili lesníci do přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Domácí tetřevy získali lesníci z odchovny na polské straně Beskyd. Kuřata se vylíhla v květnu a v české odchovně zůstala do začátku srpna. „Poté jsme je přemístili do vypouštěcí voliéry v masivu Travného, jednoho z pěti nejvyšších vrcholů Beskyd. Do přírody jsme je vypustili po tří až čtyř měsíční péči,“ řekl tetřevník Vlastimil Novák. Tetřev nyní v Beskydech netvoří životaschopnou populaci. Proč z lesů mizí? „V 19. století jich byly v Beskydech stovky, ve druhé polovině 20. století už jen několik desítek. V posledních letech jsou pozorovány spíše jednotlivé kusy, a to zejména na Slovensku. Vše souvisí se stále intenzivnější přítomností člověka v horách, změnou lesních biotopů i nesrovnatelně větším množstvím přirozených predátorů, tedy lišek, kun a krkavců,“ uvedl Václav Lidický, výrobně technický ředitel podniku Lesy ČR.

Projekt podniku Lesy ČR spojený s obnovou populace beskydského tetřeva znamenal vybudování a zprovoznění odchovny tetřevů, přípravu vhodných biotopů a vybudování vypouštěcího zařízení. „Nyní je potřeba zajistit co největší klid a bezpečnost vypuštěných tetřevů, zvýšit ochranu před predátory a ve spolupráci s Klubem českých turistů omezit v těchto lokalitách turismus,“ řekl lesní správce z Frýdku-Místku Tomáš Peka. Lesy ČR ve svém záměru spolupracují s CHKO Beskydy a také s Diecézí ostravsko-opavskou, která vlastní sousední lesy, kde jsou také vhodné biotopy pro vypouštění tetřeva. „Jde o dlouhodobý projekt. Patnáctileté dobré zkušenosti s ním mají i v sousedním Polsku,“ dodal lesní správce Peka.

Tetřev hlušec je mimořádně náročný na kvalitu a rozsah vhodného biotopu. Vyhledává zejména jehličnaté lesy, v nichž se živí březovými semeny, ale také borůvčím nebo například jeřabinami. Lesy ČR mají od osmdesátých let minulého století odchovnu tetřevů také v Mlynařovicích u Volar na Prachaticku. Odtud vypouštějí ročně na Šumavu dvě až tři desítky uměle odchovaných tetřevů.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodařen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…