Tisící TATRA PHOENIX byla slavnostně předána novému majiteli

22.03.2017 11:02

Pro civilní trh je už od roku 2011 vlajkovou lodí automobilky TATRA TRUCKS obchodní řada TATRA PHOENIX. Před pár dny kopřivnická automobilka dodala ve spolupráci s autorizovaným dealerem Parma Servis zákazníkovi tisící vyrobený kus řady PHOENIX.

Tisící TATRA PHOENIX byla slavnostně předána novému majiteli
Foto: Tatra Trucks
Popisek: TATRA PHOENIX

 

Během několika let výroby se modelová řada TATRA PHOENIX stala úspěšným obchodním artiklem kopřivnické automobilky, který dodala už do téměř třech desítek zemí. „TATRA PHOENIX je na civilním trhu náš klíčový typ, má všechny výhody klasické odolné tatry, a zároveň je vybaven moderními technologiemi tak, aby uspěl i na náročných trzích západní Evropy,“ řekl generální ředitel TATRA TRUCKS Radek Strouhal. Vizitkou phoenixe je i titul Nejlepší plněpohonné vozidlo roku 2012 v prestižní anketě International Truck of the Year. Bylo to poprvé, kdy takového ocenění dosáhl vůz od výrobce z bývalého východního bloku.

V polovině března tohoto roku si u autorizovaného dealera Parma Servis převzala společnost AB Kamenostavba – BN tisící vyrobený vůz řady TATRA PHOENIX. Tisící phoenix má konfiguraci podvozku 6x6 a jde o třístranný sklápěč vybavený motorem PACCAR MX-13. Zástavbu sklopné korby provedl autorizovaný dealer Parma Servis. U AB Kamenostavba – BN mají s tatrami dlouholeté zkušenosti, starší sklápěče typu Tatra T815 mají nahradit právě phoenixy, které přinesou úspory na provozních nákladech.

„Měli jsme možnost porovnat phoenix s konkurencí přímo v praxi, a rozhodli jsme se pro něj kvůli ekonomice provozu, velmi dobrým jízdním vlastnostem nejen v terénu, ale i na silnici a také díky pohonu všech kol,“ přiblížil důvody výběru jednatel společnosti AB Kamenostavba – BN Richard Kyselka.

Ze slavnostního předání.

Z více než tisícovky vyrobených phoenixů kopřivnická TATRA TRUCKS dodala nejvíce vozů s plněpohonným podvozkem v konfiguraci 6x6, těch je více než sedm stovek, v počtech přesahujících 350 kusů byly zákazníkům dodány vozy v konfiguraci 8x8 a na desítky se počítají zbylé konfigurace.

Vozy obchodní řady TATRA PHOENIX si našly cestu už do 28 zemí světa. Největší trh pro vozidla TATRA PHOENIX tradičně představuje Česko, více než sedm stovek jich jezdí u domácích uživatelů. Ke dvou stovkám se blíží počet vozidel dodaných slovenským uživatelům, více než sto vozidel odebraly ruské společnosti, desítky vozů pak putovaly například do Německa, Polska, Maďarska, Norska, Nizozemí, Rakouska atd. Nejexotičtějšími teritorii, kam byly phoenixy vyvezeny, jsou tichomořská Nová Kaledonie nebo africký Mauricius.

O vozidlech obchodní řady TATRA PHOENIX

TATRA PHOENIX může být vybavena nejrůznějšími konstrukčními skupinami a prvky, které jsou přizpůsobeny potřebám jednotlivých uživatelů. Podvozky jsou v provedeních 4x4, 6x6, 8x8, 10x8 či 10x10. „Během šesti let sériové výroby se phoenixy prosadily u dopravců v oblasti stavebnictví, těžařství, lesnictví, zemědělství, ale i u komunálních služeb, záchranných sborů a speciálních uživatelů,“ sdělil Radomír Smolka, technický ředitel TATRA TRUCKS. Nejvíce vozidel se dostalo do služeb stavebních organizací, počet už přesáhl číslo 250 kusů. Druhá nejpočetnější skupina uživatelů se rekrutuje z oblasti lesnictví, následují zemědělské společnosti a dopravní organizace. Desítky phoenixů byly dodány i těžařům nebo například technickým a komunálním službám. Co se týče nástaveb, nejvíce zákazníků objednalo sklápěčové provedení, druhé a třetí nejpočetnější jsou nástavby lesnické a zemědělské.

Dodávky vozidel TATRA PHOENIX 2011–2017

země

kusů

Česká republika

752

Maďarsko

19

Německo

38

Nizozemí

11

Norsko

14

Nová Kaledonie

14

Polsko

22

Rakousko

11

Rusko

106

Slovensko

167

Ostatní

35

Celkem (březen 2017)

1189

 

znak pohonu

kusů

6x6

743

8x8

360

4x4

86

 

O TATRA TRUCKS a.s.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává 1349 kmenových zaměstnanců a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. Obrat TATRA TRUCKS za rok 2015 byl 3,7 miliardy Kč, zisk před zdaněním byl 400 miliónů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…