Transparency International v Liberci nejen o městském dluhu

10.09.2013 19:15

Víte, že je Liberec nejzadluženějším městem v celé republice? Zajímá Vás, jak a proč se to mohlo stát a zda tomu bylo vždy? Které konkrétní kauzy a politické kroky k tomuto stavu přispěly a jaké existují scénáře do budoucna? Na tyto i jiné otázky budou 18. září od 17 hodin občanům Liberce odpovídat zástupci Transparency International a místních aktivistů na veřejné debatě v krajské vědecké knihovně.

Transparency International v Liberci nejen o městském dluhu
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Liberec se stal známým po celé zemi propojením byznysu s místní politikou, ale i obrovským zadlužením, ve kterém se v současné době nachází. Je mezi těmito sociálně-ekonomickými jevy nějaká souvislost? A pokud ano, dá se dokázat na některých konkrétních kauzách? Zároveň je nutné se ptát, jak tento klíčový městský problém řešit.

Problematika spravování veřejného majetku, která s sebou nese stíny korupce a klientelismu, se již dlouhé roky jeví jako klíčová nejen v Liberci, ale i v celé České republice. Jelikož nejde o nic jiného než o peníze a majetek samotných občanů, je potřeba, aby byli do rozhodování o nich zapojeni. „Občané si sami musí hlídat, co za své daně dostávají. A na úrovni  komunální politiky to je reálně možné“,  dodává k tomu Radim Bureš, programový ředitel Transparency International.

Transparency International a zástupci místních občanských sdružení zvou všechny obyvatele Liberce i okolí na veřejnou debatu s názvem "Zadlužený Liberec - co k tomu vedlo, jaká je dnes situace a jak z toho ven"?, která proběhne 18. září ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci. Akce se koná od 17 hodin.

Během besedy budou přítomní seznámeni s aktuálními problémy a kauzami Liberce, stavem jeho ekonomiky nebo otazníky kolem fungování samosprávy, a to nejen v Liberci. V druhé půli večera budou pozvaní odborníci odpovídat na otázky občanů.

Součástí večera bude i představení a křest unikátní stolní hry, která zábavnou formou přibližuje občanům problematiku klientelismu a korupce. Několik prvních desítek návštěvníků obdrží tuto hru zdarma.

V návaznosti na veřejnou debatu pořádá Transparency International ČR prakticky zaměřený Kurz občanské protikorupční sebeobrany, a to v 25. září od 17 hodin rovněž ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci. Cílem tohoto školení je seznámit občany libereckého regionu s možnostmi, jak efektivně postupovat v boji proti korupci a klientelismu.

Vstup na obě akce je zdarma, na místě bude zajištěno drobné občerstvení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …