Trash Made: Tipy pro firmy - jak vybrat ekologický firemní dárek

30.08.2013 9:35

Společenská odpovědnost se stává důležitou součástí firemní kultury mnoha tuzemských společností. Její významnou součástí je i ekologické smýšlení a jednání. Ohleduplný vztah k životnímu prostředí je v dnešní době navíc poměrně módní záležitostí. Řada firem a institucí si tak na ekologicky uvědomělém chování staví svoji image.

Trash Made: Tipy pro firmy - jak vybrat ekologický firemní dárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Jednou z možností, jak své ekologické smýšlení prezentovat, je obdarovat své obchodní partnery ekologickými dárky. Ať už darujete recyklovaný výrobek nebo třeba kousek lesa, pomůžete životnímu prostředí, a navíc uděláte dobrý dojem.

Vybírejte lokální produkty

Ekologicky šetrným dárkem může být vlastně celá řada tuzemských produktů. Takové předměty zanechávají menší ekologickou stopu. Jsou vyrobeny z místních surovin a tím, že zakoupený dar nemusel urazit dlouhou cestu třeba až z Číny, se snižuje zátěž vyvíjená na životní prostředí. Neprodukuje se tolik emisí a neplýtvá se zbytečně palivem. Vybírat můžete z lokálních produktů přímo ve vašem okolí. Pokud si navíc zvolíte malého výrobce, který klade důraz na ekologicky šetrnou produkci, máte vystaráno. Ideálním darem může být víno z ekologicky vypěstovaných hroznů, na které si navíc můžete nechat zhotovit logo vaší společnosti. Vybírat můžete rovněž z rukodělných výrobků označených ochrannou známkou regionálních produktů. Takové známky mají třeba v Moravském Krasu, Bílých Karpatech, na Šumavě nebo v okolí Jablunkova.

Recyklované či přírodní materiály

Ekologický firemní dárek by měl být vyroben z přírodních nebo recyklovaných materiálů. Vybírejte z předmětů ze dřeva, organické bavlny nebo recyklovaného skla či papíru. Může se jednat o stylový zápisník z recyklovaného papíru nebo vkusný dekorativní předmět do kanceláře vyřezaný ze dřeva. Pořídit můžete dokonce i dárky z vysloužilých elektrozařízení. „Na sběru elektroodpadu, ze kterého budou dárky vyrobeny, se mohou navíc podílet i vlastní zaměstnanci firmy,“ upozornila Adéla Zimáčková ze společnosti REMA Systém, která realizuje projekt Zelená firma zaměřený na sběr firemního elektroodpadu a vytváří z něho šperky a doplňky značky Trash Made. Darovat můžete také přírodní kosmetiku, která nebyla testována na zvířatech. Pokud bude navíc vyrobena z bio surovin, tím lépe. To samé platí i o darovaných potravinách či nápojích, jako je kvalitní káva, víno nebo čokoláda.

Náš tip: doplňky z elektroodpadu

Ideálním dárkem pro vaše obchodní partnery mohou být doplňky Trash Made z recyklovaného materiálu – elektroodpadu. Ty v sobě nesou kromě ekologického aspektu i aspekt sociální. Na jejich výrobě se totiž podílejí klienti několika chráněných dílen. Šperky a doplňky navíc oplývají velmi stylovým originálním vzhledem. Ten je dán jednak jejich neobvyklými materiály, jako jsou tlačítka telefonních budek nebo části počítačových chladičů, jednak jedinečným designem, který spoluvytvářejí designérky Anna Kozová, Linda Čihařová a Jana Chaklosh. Některé z předmětů dokonce získaly nominaci na ceny Czech Grand Design. „Pro muže se hodí jako dárek stylové doplňky, například manžetové knoflíčky, flash disk či kapesní nůž, ženy ocení širokou škálu šperků od náušnic, přes náhrdelníky, až po brože a prsteny,“ vyjmenovává Adéla Zimáčková, koordinátorka projektu Trash Made. „Firmy rovněž využívají možnosti nechat si vyrobit originální předměty na zakázku. Pro speciální limitované edice doporučujeme naši kolekci Boarded z desek plošných spojů. Pro společnost Vodafone jsme například v minulosti vytvořili doplňky ve tvarech sovy a kočky, pro Seznam.cz jsme připravili kolekci broží a náušnic ve tvaru jejich maskota, psa Krastyho,“ doplnila Zimáčková.

Přispějte na dobrou věc

Ekologickým dárkem může být i ten, jehož koupí přispějete na ochranu přírody. Jedná se často o produkty prodávané různými ekologickými organizacemi. Řadu takových předmětů nabízí například Hnutí duha, u něhož si můžete vybrat třeba knihy nebo různé dárkové předměty, které pak mohou nést logo vaší firmy. Ekologické dárky nabízí ve svém e-shopu také sdružení Arnika, kde můžete svým obchodním partnerům vybrat například ručně vyráběné diáře. Ryze ekologickým dárkem může být také certifikát, že jste jménem obdarovaného přispěli určitým finančním obnosem na péči o část přírody či nějaké zvíře. Přispět můžete například na rašelinnou louku na Vysočině nebo si zde zakoupit strom. Běžně se také dá adoptovat zvíře v zoo, jemuž bude za vaše prostředky věnována patřičná péče.

Ekologické balení na závěr

Vybraný dárek pro obchodní partnery by měl mít také stylové ekologické balení. Na trhu jsou k dispozici recyklované dárkové tašky nebo balicí papír. Běžný balicí papír je recyklovaný asi z 25 %. Nejekologičtější je ale klasický balicí papír na balíky nazývaný „šedák“, jenž je 100% recyklovaný. Vhodné jsou také papíry s certifikátem FSC, vyrobené ze dřeva pocházejícího z šetrně obhospodařovaných lesů. Namísto klasických polypropylenových barevných stužek můžete dárek na závěr převázat vkusně vypadajícím lýkem.

O projektu Trash Made

Neziskový projekt Trash Made byl poprvé představen veřejnosti na Designbloku v roce 2009. Od té doby již jeho předměty posbíraly řadu nominací na Ceny Czech Grand Design. Projekt zaštiťuje společnost REMA Systém, která se zabývá sběrem a recyklací vysloužilých elektrozařízení. Na projektu se dále podílí skupina umělců v čele s designérkami Annou Kozovou, Janou Chaklosh a Lindou Čihařovou. Výrobu pomáhají realizovat klienti několika chráněných dílen, kteří mají díky Trash Made možnost uplatnit a rozvinout svou zručnost. Výrobky Trash Made jsou designové předměty s vlastním příběhem. Jsou z materiálů a součástek, které už jednou byly použity a původně měly být zrecyklovány nebo trvale zničeny. Kolekci tvoří originální šperky a módní a bytové doplňky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…