Tři čtvrtiny Čechů preferují bydlení v novém či po rekonstrukci

31.07.2014 8:54

Rostoucí počet lidí si chce kvalitu novostavby ohlídat, a proto roste počet staveb realizovaných vlastními silami neboli svépomocí, tedy bez stavební firmy či developera. Cena nízkoenergetického domu pak může být na úrovni panelákového bytu.

Tři čtvrtiny Čechů preferují bydlení v novém či po rekonstrukci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Češi preferují bydlení v nové či opravené nemovitosti, protože očekávají vyšší kvalitu bydlení: více než tři čtvrtiny (79 %) by zvolilo novostavbu či zrekonstruovanou nemovitost. Kvalita však není vždy zaručena, protože při stavbě se často šidí na materiálech a nedodržují se technologické postupy. Přibývá proto lidí, kteří si pořizují nové bydlení vlastními silami neboli svépomocí, tedy bez účasti developera nebo „na klíč“ od stavební firmy. Láká je výrazně nižší pořizovací cena nemovitosti a možnost ohlídat si kvalitu. Vyplývá to z průzkumu Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) a iniciativy Svépomocí.cz, která lidem radí, jak postavit bydlení vlastními silami*.

Novostavby by totiž měly splňovat přísnější technické a energetické normy. „Například doporučená tloušťka tepelné izolace je v současnosti pětkrát vyšší než před 15 lety a normy pro novou výstavbu i větší rekonstrukce se budou nadále zpřísňovat s ohledem na rostoucí ceny energie. Nové budovy by dokonce měly mít do roku 2020 prakticky nulovou spotřebu. Tyto normy ale mnohdy zůstanou jen na papíře, protože někteří stavitelé předpokládají, že kupující si dodržení norem neověří,“ konstatuje Marcela Kubů, zástupkyně Asociace výrobců minerální izolace.

Rostoucí počet lidí se proto obává, že od developera či stavební firmy nemusí obdržet deklarovanou kvalitu. Roste proto počet staveb postavených vlastními silami, loni si takto postavilo dům v Česku přibližně čtyři a půl tisíce stavebníků **. Lidé na průběh stavby dohlíží a podle svých dovedností a časových možností si najímají potřebné řemeslníky. „Při výstavbě svépomocí mohou lidé výrazně ovlivnit kvalitu nového bydlení a dohlížet nejen na výběr stavebních materiálů, ale i na průběh stavebních prací,“ říká Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz. Výstavba svépomocí je sice časově náročnější, ale může ušetřit řadu starostí do budoucna: například při reklamacích či opravách nekvalitních prací.

Stavební firmy totiž mnohdy nedodržují technologické postupy či aplikují jiný materiál, než je určeno v dokumentaci. V případě izolací například nepoctivé firmy zateplují levnými materiály s horšími tepelněizolačními nebo akustickými vlastnostmi. „Často nevyřeší detaily, jako je zateplení ostění, nadpraží, balkonů a lodžií, vynechají protipožární pásy z minerální izolace nebo použijí menší tloušťku izolace. Doporučujeme minimálně zkontrolovat technické parametry izolace, jako je součinitel tepelné vodivosti, třída reakce na oheň, paropropustnost materiálu, ale také tloušťku potřebné izolace, kterou nepoctivé firmy často záměrně podceňují,“ doporučuje Marcela Kubů z AVMI.

Nízkoenergetický dům s 200 m2 postavený svépomocí přijde na 2,5 milionu

Lidé staví vlastními silami hlavně kvůli finančním úsporám: v porovnání s developery stavba stojí až o polovinu méně, ale výstavbě je třeba se intenzivně věnovat. „Dalším důvodem je zajištění kvality stavby, tedy výběr kvalitních materiálů a dohled nad technologickými postupy. Lidé totiž nechtějí platit za podprůměrnou kvalitu, která se vyskytuje u řady developerských projektů,“ vysvětluje Pavel Tesárek ze Svépomocí.cz.

Podle Tesárka se svépomocí staví většinou energeticky úsporné domy: lidé investují i do kvalitních oken, úsporných otopných systémů a ventilace.

Nízkoenergetický dům s 200 m2 postavený svépomocí přijde bez parcely zhruba na 2,5 milionu.

S technickým stavem budovy totiž úzce souvisejí provozní náklady. Podle šetření Českého statistického úřadu* výdaje českých domácností na bydlení v loňském roce dosáhly téměř pětiny jejich příjmů (18,6 procenta). Přitom výdaje na vytápění tvoří 60 procent nákladů domácnosti na energie***.

„Roční účet za teplo se podle technického stavu budovy může lišit až o desetitisíce korun. Za vytápění nezatepleného bytu velikosti 70 metrů čtverečních domácnost zaplatí 20 000 korun, ve zrekonstruovaném domě 8000 korun a v nízkoenergetické novostavbě dokonce i méně než 4000 korun ročně,“ uzavírá Marcela Kubů, zástupkyně Asociace výrobců minerální izolace.

* Výsledky průzkumu vycházejí z ankety mezi 300 spotřebiteli, kteří zvažují nákup nemovitosti či její rekonstrukci. Data ČSÚ vycházejí z výsledků šetření Životní podmínky 2013 http://www.czso.cz/csu/2014edicniplan.nsf/p/160021-14

** Podle posledního zjištění ČSÚ je ročně formou individuální výstavby postaveno zhruba 12 tisíc rodinných domů. Z analýzy návštěvnosti informačního portálu Svepomoci.cz a dotazováním mezi dodavateli stavebního materiálu vyplynulo, že zhruba 38 % zájemců o individuální výstavbu se rozhodne pro výstavbu svépomocí, tedy bez přímé účasti stavební firmy či developera.

*** Průměrná spotřeba energie české domácnosti vychází ze studie Potenciál úspor energie v budovách v ČR, kterou realizovala poradenská společnost PORSENNA o.p.s. v roce 2013 http://www.mineralniizolace.cz/media/studie-potencial-uspor-energie-v-budovach-v-cr.pdf

Asociace výrobců minerální izolace (AVMI)

Asociace sdružuje nejvýznamnější výrobce minerální izolace v ČR. Její členové reprezentují více než 90 procent tuzemského trhu s minerálně vláknitými izolačními materiály ve stavebnictví. Asociace se zaměřuje na šíření informací o využití minerálních izolací a na spolupráci s veřejnou sférou na tvorbě legislativního prostředí a norem.

Asociace působí na tuzemském trhu od roku 2009. Partnerskou organizací AVMI na úrovni EU je evropská asociace Eurima (www.eurima.org). Tuzemskými členy AVMI jsou společnosti KNAUF INSULATION, PAROC POLSKA, ROCKWOOL a.s., Divize ISOVER, Saint-Gobain Construction Products CZ a URSA CZ. Více informací na www.AVMI.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…