Tři čtvrtiny Čechů věří v lepší výběr daní díky elektronické evidenci tržeb

12.07.2015 11:49

Podle zjištění společnosti STEM tři čtvrtiny dotazovaných Čechů si myslí, že elektronická evidence tržeb zlepší výběr daní a dále se domnívá, že by stát měl hledat cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků, poskytovatelů služeb a prodejců. Celých 60 % lidí považuje daňovou morálku v České republice za špatnou.

Tři čtvrtiny Čechů věří v lepší výběr daní díky elektronické evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Finanční správa si plně uvědomuje klíčovou roli komunikace v projektu elektronické evidence tržeb. Výsledky průzkumu představují současné postoje a názory veřejnosti, které jsou pro nás nesmírně cenné. Pomohou nám lépe zaměřit správný postup při další komunikaci tohoto mediálně často diskutovaného projektu“, uvádí Jan Ronovský, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství.

Čtyři lidé z pěti dotazovaných již slyšeli o elektronické evidenci tržeb a dvě třetiny z nich se domnívají, že zavedení elektronické evidence tržeb přispěje ke zvýšení důvěry zákazníků.

Dvě třetiny občanů se obávají určitých rizik se zavedením elektronické evidence tržeb, nejčastěji vidí riziko v tom, že elektronické pokladny nezamezí podvodným přístupům (22%) a že půjde o opatření likvidující živnostníky (15%). Dále se lidé obávají finančních nákladů na zavedení elektronické evidence tržeb (10%) a zneužití informací piráty a hackery (9%).

„Připouštět si rizika je zdravé. Zkušenosti z Chorvatska ale ukazují, že hromadné krachy podnikatelů nenastanou. A do databází Finanční správy se dosud žádný hacker nenaboural. Není důvod se domnívat, že to nastane právě teď, u systému, který bude vybudovaný s podstatně vyšší mírou zabezpečení. Přínos EET je v porovnání s jeho nákladností jednoznačný. A že si Češi najdou nějakou uličku? Když jim nedáme příležitost hned na počátku, budou to mít opravdu těžké,“ říká k výsledkům průzkumu náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Bleskový výzkum byl proveden na vzorku 1097 respondentů, jednalo se o reprezentativní soubor obyvatel České republiky starších 18 let. Dotazovány byly z 52% ženy a ze 48% muži, kvótní výběr byl dále proveden podle kritérií vzdělání, věku a velikostního pásma obce/regionu. Technika dotazování proběhla pomocí standardizovaných telefonických rozhovorů a internetovým dotazováním.

O společnosti STEM – Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, 180 00 Praha 8

STEM se zabývá aplikovaným sociologickým výzkumem, zaměřuje se na studium životních podmínek, hodnot, postojů a názorů obyvatelstva. Zvláště se specializuje na rozbory sociálních problémů, na výzkum komunikace a politickou analýzu. STEM využívá širokou škálu technik kvantitativního i kvalitativního výzkumu, vyvíjí vlastní metodické postupy, dbá na časovou i mezinárodní srovnatelnost dat. Má bohatou zkušenost z domácích i zahraničních akademických výzkumů, mezinárodních srovnávacích šetření, z řešení konkrétních problémů klientů z řad velkých institucí i menších soukromých firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…