Tři havarijní cvičení dokonale prověřila připravenost elektrárenských hasičů

06.02.2015 18:10

Profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov absolvovali během loňského roku 213 výjezdů. Tušimičtí vyjížděli v 62 a prunéřovští ve 151 případech. V rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS) zasahovali třináctkrát. Tradičně tak likvidovali následky dopravních nehod na silnicích v okolí, vyjížděli ovšem i k několika požárům na Kadaňsku a jednomu v Klášterci nad Ohří.

Tři havarijní cvičení dokonale prověřila připravenost elektrárenských hasičů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Kolegové z Tušimic zasahovali v rámci IZS šestkrát, prunéřovští měli o jeden výjezd více,“ říká Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov Skupiny ČEZ. Jak dodal, v případě nehodovosti se na statistice tradičně podepsala silnice 1/13 v sousedství Elektráren Prunéřov, silnice vedoucí z Kadaně do Chomutova kolem Nechranické přehrady a také zadní komunikace kolem prunéřovské jedničky, kde vlivem nepřizpůsobilé jízdy havarovali krátce po sobě hned dva řidiči. „Požáry jsme například pomáhali likvidovat v Prunéřově a Kadani, kde plameny zachvátily obytné domy, vyjížděli jsme i k hašení travního porostu. Již na začátku února opět hořela takzvaná Korea v Klášterci nad Ohří. Bohužel k jednomu zahoření zapříčiněnému technickou závadou na zauhlovací věži jsme museli vyjet i v lokalitě elektráren Prunéřov,“ doplnil velitel hasičů.

Technickou a technologickou pomoc poskytovaly hasičské jednotky v 57 případech. Tušimičtí tak mají na svém kontě 23 a prunéřovští 34 zásahů. Předzdravotní pomoc poskytovali elektrárenští hasiči ve třinácti případech. Jednalo o náhlé nevolnosti na pracovišti, ale bohužel i pracovní úrazy zaměstnanců dodavatelských firem a také ošetření účastníků dopravních nehod. Zatímco v Tušimicích měli pouze tři dohledy nad prací s otevřeným ohněm, v Prunéřově jich bylo dvaadvacet.
„Takzvaných ostatních zásahů jsme absolvovali celkem 104. Kromě planých poplachů, různých kontrol protipožárních opatření a podobně jsme museli několikrát likvidovat následky prudkých lijáků odčerpáváním vody ze zaplavených prostor, ale také úniky nafty a oleje z vozidel pohybujících se hlavně na staveništi komplexní obnovy, kde stačí málo a je hned proražená nádrž. Rovněž jsme likvidovali nebezpečné včelí roje a následky destrukce sila s vápencovou suspenzí,“ podotkl Luboš Lorenz. 

Nedílnou součástí pracovních povinností hasičů byla i řada prověřovacích cvičení. Některá se námětově pořád opakují, neboť se jedná o zabezpečení stěžejní technologie nezbytné pro chod elektráren či prověření rychlosti a dojezdnosti na nejrůznější místa v obou elektrárnách. „Absolvovali jsme i tři velká havarijní cvičení v součinnosti s dalšími složkami. V Tušimicích jsme řešili pomyslný únik oleje z turbogenerátoru, Prunéřov I zažil jakoby únik sádrovcové suspenze a v Prunéřově II narazila obsluha kompresorové stanice na podezřelý balíček připomínající výbušninu. Ve všech případech jsme dopadli na výbornou. Neusnuli jsme ovšem na vavřínech, neboť neustále je co vylepšovat,“ uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…