Třímetrové plíce Onkomajáku poprvé představeny na Karlově náměstí v Praze

11.04.2016 16:47

Občanské sdružení Onkomaják startuje v pořadí druhou road show s názvem Zdravé plíce. Slavnostní zahájení projektu navazujícího na podzimní osvětovou kampaň proti rakovině plic, 80procent.cz, proběhne ve čtvrtek 7. 4. 2016 od 9.30 hodin na Karlově náměstí.

Třímetrové plíce Onkomajáku poprvé představeny na Karlově náměstí v Praze
Foto: Onkomaják
Popisek: Občanské sdružení Onkomaják

Třímetrový nafukovací model plic bude v obřím stanu na Karlově náměstí po celý den, stejně jako odborník na plicní choroby z Všeobecné fakultní nemocnice, který zodpoví dotazy příchozích. Zdravé plíce tour bude po Praze pokračovat 35 zastávkami po krajských a okresních městech České republiky. Parterem projektu je Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Ta vítá podobné projekty na podporu informovanosti pacientů a péči o zdraví.

Po úspěšné osvětové road show Střevo tour, která vloni objela Českou republiku, přichází Onkomaják s další kampaní, tentokrát zaměřenou na osvětu rakoviny plic.

Kampaň byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 7. 4. 2016 v 9,30 hodin na Karlově náměstí. Obří třímetrový model plic byl umístěn ve velkém stanu v části parku pod Poliklinikou. Symbolickou pásku přestřihla v 10.00 hodin ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Mgr. Dana Jurásková spolu s výkonným ředitelem Onkomajáku Tomášem Kruberem.

„Podobné akce, které upozorňují na to, aby každý pečoval o své zdraví, věnoval se prevenci a při prvních obtížích vyhledal pomoc příslušného lékaře, velmi vítáme a i se jich účastníme,“ říká ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která je spolupořadatelem akce na Karlově náměstí. „Vždy je pro dotyčného člověka komfortnější, když zdravotním problémům předchází, potažmo je řeší v jejich zárodku. Zároveň to zlepšuje vyhlídky na úspěšnou léčbu, která se konkrétně u nádorů plic liší o desítky procent, pokud je pacient léčen s časným stádiem nemoci. Naše péče je špičková a lékaři jsou vynikající, nicméně odpovědnost za své zdraví zůstává na každém z nás,“ apeluje na veřejnost Mgr. Jurásková.

Zahájení Zdravých plic oživil svým nevšedním stylem moderování filmový režisér a herec Jakub Kohák. Svůj vzkaz veřejnosti předal i český badmintonista Petr Koukal. Akce má upozornit na nebezpečného zabijáka – rakovinu plic, jejíž prvotní příznaky lidé často podceňují a neobrací se s nimi na lékaře. Neúprosné statistiky ukazují na fakt, že na onemocnění, které je diagnostikováno až v pozdní, rozvinuté, fázi umírá 8 z 10 nemocných do 5 let od diagnózy. Prognóza u nemoci zachycené v časných stádiích je nesrovnatelně pozitivnější, pětileté přežití je udáváno u více než 58 % případů.

Odborník z Všeobecné fakultní nemocnice pro příchozí

Model zdravé plíce, i plíce s nádorem, byl na Karlově náměstí 7. 4. 2016 od 9.00 do 19.00 hodin a po celou dobu byl příchozím k dispozici odborník na plicní choroby z Všeobecné fakultní nemocnice. Návštěvníci akce se plicního specialisty mohli nejen ptát na otázky týkající se plic a maligních onemocnění tohoto orgánu, zdarma pro ně byla připravena také spirometrie – neinvazivní vyšetření plic, které si každý mohl provést, a výsledky mu byly interpretovány lékařem.

Hlavním cílem celé akce je zlepšit informovanost veřejnosti, seznámit lidi s prvotními příznaky rakoviny plic, nasměrovat je včas k lékaři a zbavit je obav z vyšetření plic, stejně jako informovat o nových metodách léčby tohoto onemocnění, které zvyšují dobu přežití nemocných a značně ovlivňují i kvalitu jejich života.

Se Zdravými plícemi v roce 2016 po České republice

Zdravé plíce tour bude po slavnostním zahájení v Praze pokračovat 35 zastávkami po českých a moravských městech. „Objednat si nás mohou nemocnice, města, vysoké školy i další vzdělávací instituce. Vloni jsme se setkali s opravdu velkým zájmem, nakonec jsme nebyli schopni poptávku uspokojit, a proto se Střevo tour pokračujeme i letos. Jak zastávku Střevo tour, tak i Zdravou plíci je nyní možné si na rok 2016 ještě objednat,“ popisuje výkonný ředitel Onkomajáku Tomáš Kruber záměr Zdravých plic pro rok 2016.

Další zastávky Zdravých plic v roce 2016

  • Město Prostějov   17. 5. 2016
  • Město Brno   24. 5. 2016
  • Město Brno   25. 5. 2016
  • Procter a Gamble Rakona  26. 5. 2016
  • Městská část Praha 8  31. 5. 2016
  • Nemocnice Vsetín  17. 6. 2016
  • Nemocnice Žďár nad Sázavou  10. 9. 2016

Více informací o rakovině plic k dispozici na www.onkomajak.cz a www.80procent.cz

Zdravá plíce je kampaň zaměřená na osvětu rakoviny plic. Onemocnění, které je díky svým neprůkazným příznakům v počátečních fázích často diagnostikováno až v rozvinuté fázi, kdy je perspektiva úspěšného zaléčení velmi nízká. Road show Zdravá plíce má ukázat nejen vysokou úmrtnost, ale také iniciovat péči každého z nás o své zdraví, odpovědnost za něj a v případě jakýchkoliv prvotních příznaků nasměrovat pacienta k odborníkovi.

Onkomaják je nezisková organizace, ve které pacienti, vyléčení a podporující rodiny vytvořili unikátní komunitu lidí, které spojuje diagnóza rakovina. Jednoduchou registrací získá uživatel na webu přístup do systému, kde může najít kontakt na osobu s podobnou diagnózou ve svém okolí, nebo jen najít další maják na rozbouřeném moři v podobě možnosti, jak se ze všeho jednoduše vypsat ve svém osobním Dopise rakovině a ukázat ostatním, čím prochází. Onkomaják ukazuje, jak je v procesu léčby potřeba o rakovině mluvit a mít přístup k dobrým informačním zdrojům, k podpoře a naději.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) představuje významné zdravotnické zařízení, patřící mezi největší nemocnice v ČR. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze poskytuje základní, specializovanou a zvláště specializovanou léčebnou, ošetřovatelskou, ambulantní a diagnostickou péči dětem i dospělým ve všech základních oborech. Zajišťuje také komplexní lékárenskou péči, včetně technologicky náročných příprav cytostatik nebo sterilních léčivých přípravků.

Kromě poskytování zdravotní péče je VFN hlavní výukovou základnou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a současně jedním z nejvýznamnějších vědeckých pracovišť v oblasti léčebných a diagnostických metod v České republice. Nemocnice má nejdelší tradici akademické medicíny v ČR a od svého založení do současnosti je největším výzkumným medicínským pracovištěm v ČR.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…