Tripartita projednala zprávu o migraci, odškodnění za pracovní úrazy či čerpání evropských prostředků. Čtěte shrnutí

06.10.2015 15:03

V pondělí 5. října 2015 se ve Strakově sešli zástupci Rady hospodářské a sociální dohody ČR na svém dalším pravidelném jednání. Členové vlády, zaměstnavatelů a odborů spolu jednali například o odškodnění bolesti a ztíženého uplatnění způsobeného pracovním úrazem a nemocí z povolání, migrační situaci a nápravu insolvenčních řízení.

Tripartita projednala zprávu o migraci, odškodnění za pracovní úrazy či čerpání evropských prostředků. Čtěte shrnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Odškodnění za pracovní úraz se zdvojnásobí

Vláda se sociálními partnery diskutovala o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit hodnotu bodu, podle kterého se určuje výše náhrady újmy, z dnešních 120 na 250 korun. Předchozí kabinety ponechávaly hodnotu bodu na úrovni z roku 2001. Poškozený zaměstnanec by se mohl také odškodnění dočkat mnohem rychleji.

Migrační situace

Vláda se sociálními partnery projednala aktuální migrační situaci a postup vlády v této věci. Mimo jiné ocenila ochotu zaměstnavatelů pomoci s hledáním práce pro migranty. Zástupci tripartity jsou v Pracovní skupině pro relokace a přesidlování, která se od 17. července 2015 schází na Ministerstvu vnitra.

Čerpání prostředků EU

Pravidelným bodem jednání tripartity je zpráva o stavu čerpání prostředků Evropské unie a informace o přípravě programů na programové období 2014 – 2020. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ostatní informovala, že drtivá většina předběžných podmínek byla již zcela anebo částečně splněna. Nadále také pokračují snahy o maximálním dočerpání finančních prostředků v končícím programovém období, stále ale zbývá velké množství prostředků, které lze vyčerpat. Je to ovšem možné pouze do konce letošního roku. Celková ztráta za období 2007 – 2013 se tak bude pohybovat zhruba mezi 70 a 80 miliardami korun. Česká republika má ale schváleny už všechny operační programy a u řady z nich už byly vypsány první výzvy.

Novelizace insolvenčního práva

Nápravu insolvenčních řízení vláda slíbila v Akčním plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, kterým reagovala na potřeby sociálních partnerů. Ministerstvo spravedlnosti dnes na jednání tripartity předložilo materiál, který popisuje dohledovou činnost ministerstva nad insolvenčními správci a jejich provozovnami. Shrnuje také informace o provedených kontrolách a uložených sankcích.

Tripartita projednala také financování technického vysokého školství a připravované změny v regionálním školství a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…