Trojhalí a velké stavby dominují novinkám roku 2014 dotovaným z EU v Moravskoslezsku

01.01.2014 11:13

Trojhalí Karolina a další velké stavby dominují evropským investicím v Moravskoslezském kraji v roce 2014. Otevření a zprovoznění se dočká přes sto projektů dotovaných z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Trojhalí a velké stavby dominují novinkám roku 2014 dotovaným z EU v Moravskoslezsku
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Jednou z prvních novinek příštího roku bude otevření nové expozice Muzea Hlučínska, chystané na leden. Nejvíce projektů čeká otevření v létě a druhé polovině roku, kdy také každoročně proplácíme nejvíce evropských peněz. Dá se předpokládat, že za projekty v roce 2014 proplatíme evropskou dotaci nejméně 2,6 miliardy korun, jak tomu bylo letos,“ tvrdí Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácejí žádosti o evropské peníze.

V roce 2014 má být dokončena například výstavba deseti kilometrů nových úseků na páteřní cyklostezce podél Ostravice v Ostravě. Dolní oblast Vítkovice se zpřístupní po prodloužení Ruské ulice napříč areálem. Dalším velkým ostravským projektem bude nový pavilon evoluce v zoo.

Rušno bude i v dalších částech kraje. Kulturní památka Petrin v Bruntálu se promění v moderní vzdělávací a volnočasové centrum. Tamtéž bude otevřen dopravní přestupní terminál. Dvě z největších investic do vzdělávání se odehrají v Třinci. Modernizací zde prochází dva pavilony Základní školy Slezská a oborové učebny Střední odborné školy Třineckých železáren. Nové zázemí gynekologicko-porodního oddělení se dočká nemocnice v Karviné-Ráji. Pokud projekt nezbrzdí výběr dodavatele, cyklisté se na podzim příštího roku poprvé projedou po cyklostezce z Nového Jičína do Hostašovic, vedené po bývalé železniční trati. Řidiči i chodci zase ocení rozšířenou silnici v Petrovicích u Karviné.

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila přes 830 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields dotací 18 miliard korun. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům 12 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …