Turecká JE Akkuyu má omezené stavební povolení pro 2. blok

17.12.2018 17:55

Turecký jaderný dozor Turkish Atomic Energy Authority (TAEK) vydal 14. prosince 2018 společnosti Akkuyu Nükleer omezené stavební povolení pro 2. blok jaderné elektrárny Akkuyu. Mohou tak začít práce na stavbě té části elektrárny, která nesouvisí s jadernou bezpečností.

Turecká JE Akkuyu má omezené stavební povolení pro 2. blok
Foto: Rosatom
Popisek: Staveniště JE Akkuyu v říjnu 2018

Omezené stavební povolení bylo vydáno na základě důkladného hodnocení stavební dokumentace ze strany TAEK a představuje důležitý krok při licencování výstavby 2. bloku elektrárny Akkuyu. Tuto elektrárnu staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

„Během získávání omezeného i plnorozsahového stavebního povolení pro 1. blok si tým společnosti Akkuyu Nükleer osvojil požadavky dozorného orgánu jak na dokumentaci, tak její předkládání. Při přípravě dokumentace pro omezené stavební povolení naši specialisté plně využili získané zkušenosti,“ sdělila Anastasija Zotějevová, předsedkyně rady ředitelů Akkuyu Nükleer, která má na starosti realizaci projektu výstavby elektrárny Akkuyu.

Balík dokumentů předaný společností Akkuyu Nükleer dozornému orgánu zahrnuje také zadávací bezpečnostní zprávu, pravděpodobnostní analýzu bezpečnosti a řadu dalších dokumentů potvrzujících bezpečnost jaderné elektrárny Akkuyu.

Omezené stavební povolení umožňuje zahájit stavební práce na objektech nového bloku vyjma těch, které jsou důležité pro bezpečnost jaderného ostrova. Jako první začnou hlavní výkopové práce, inženýrské průzkumy a další práce.

Získání tohoto povolení je významným mezníkem v realizaci projektu. Dalšími důležitými kroky bude pro Akkuyu Nükleer obdržení plnorozsahového stavebního povolení a zahájení betonáže základové desky pro reaktorovou budovu, což je považováno za oficiální zahájení výstavby nového bloku.

Projekt výstavby první turecké jaderné elektrárny je realizován na základě mezivládní dohody podepsané mezi Rosatomem a Tureckem v květnu 2010. Bloky typu VVER-1200 patří k nejmodernějším projektům generace III+, mají posílenou roli pasivních bezpečnostních systémů a splňují stávající bezpečnostní požadavky. Jde o sériový projekt výstavby jaderných bloků podle typového projektu jaderné elektrárny Novovoroněžská II, jejíž první blok je v Rusku v komerčním provozu od února 2017.

Elektrárna Akkuyu bude mít po svém dokončení instalovaný výkon 4800 MWe a ročně bude vyrábět zhruba 35 TWh elektřiny. Její projektová doba provozu dosahuje 60 let a počítá se s možností 20letého prodloužení. Většinovým vlastníkem projektové společnosti Akkuyu Nükleer a tím i jaderné elektrárny, je Rosatom a projekt je realizován dle schématu BOO (build-own-operate).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…